Suroviny
- polníček 150 g
- baby špenát 100 g
- rukola hrst
- hruška 3
- gorgonzola 200 g
- pistácie (neloupané, nesolené) 60 g
- máslo 1 PL
- med 2 PL
- bílé víno 40 ml
Dresink
- bílý jogurt 150 g
- olivový olej 3 PL
- med 1 PL
- citronová šťáva 1 PL
- dijonská hořčice
- sůl
- pepř
Sýrové prkénko
- sýry (dle vlastní chuti)
Postup
Karamelizované hrušky
Hrušky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hrušky a opékáme 2–3 minuty, dokud lehce nezezlátnou.
Přidáme med, necháme jej rozpustit a hrušky zkaramelizovat. Poté zalijeme bílým vínem a necháme cca 2 minuty provařit, aby se odpařil alkohol a vznikla jemná glazura.
Hrušky přendáme na plech, položíme na ně plátky gorgonzoly a gratinujeme při 200 °C asi 3–4 minuty.
Pistácie
Pistácie oloupeme, nahrubo nasekáme.
Krátce opražíme na suché pánvi (1–2 minuty), aby se rozvinula jejich chuť a vůně.
Dresink
V misce smícháme jogurt, olivový olej, med, citronovou šťávu, sůl, pepř a případně i dijonskou hořčici.
Dochutíme podle vlastní chuti.
Salát
Směs listového salátu omyjeme a necháme okapat. Salát mícháme až těsně před podáváním, aby listy neovadly. Na talíř rozložíme listy salátu a kousky červené řepy, zakápneme dresinkem.
Navrch položíme gratinované hrušky s gorgonzolou. Nakonec posypeme opraženými pistáciemi.
Autor receptu: Jan Krčál