Těsto:
- hladká mouka 400 g
- cukr krupice 8 g
- droždí (čerstvé) 25 g
- vlažná voda 200 ml
- olivový olej 40 ml
- sůl 1 lžička
Rajčatová omáčka:
- rajče 500 g
- česnek 5 stroužků
- bylinky (bazalka, oregano, tymián) 1 hrst
- olivový olej 30 ml
- pepř černý mletý
- sůl
Na ozdobu:
Postup přípravy:
- Mouku prosejte do misky. Uprostřed udělejte důlek, do něj nasypte cukr a nadrolte droždí. Přilijte trochu už odměřené vlažné vody a pak začněte lžičkou do tekutiny vmíchávat okolní mouky tak, aby z těchto surovin vzniklo hustější těstíčko.
- Takto nechte těstíčko 15 minut nakynout. Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, přilijte olej a zbytek vody, přisypte sůl a vařečkou suroviny promíchejte. Následně vše vysypte na linku a zpracujte kompaktní těsto, které nechte v míse vymazané olejem kynout 1 hodinu.
- Než těsto vykyne, připravte si omáčku. Rajčata pokrájejte na menší kousky a rozložte je na plech. Přidejte očištěné stroužky česneku a bylinky – bylinky vložte pod rajčata, nenechávejte je navrchu. Pod rajčaty suroviny lépe provoní, kdežto na rajčatech by zbytečně černaly a pálily se.
- Vše pokapejte olejem, osolte a opepřete. Dejte péct do trouby na 180 °C na 30 minut. Upečená rajčata rozmixujte a nechte lehce vychladnout. Vykynuté těsto přendejte na plech vymazaný olivovým olejem a prsty ho roztáhnete po celé ploše plechu.
- Nechte 10 minut odpočinout. Sýry nakrájejte na plátky (parmazán na tenčí, scramorzu na plátky tlusté alespoň 4 mm).
- Troubu dejte vyhřívat na 200 °C. Odpočaté těsto potřete rajčatovou omáčkou, poskládejte na něj sýry a plátky salámu a pak dejte péct na 200 °C na 15 minut. Hotovou pizzu posypte sušeným oreganem a dozdobte čerstvou bazalkou. Rozkrájejte ji na kostky a podávejte.
Nebo vyzkoušejte vlastní těsto na pizzu podle tohoto videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE