Neplecha na plechu

Jednoduchá pizza na plech s omáčkou z pečených rajčat

Moje hodnocení
1x

Rádi byste si připravili domácí pizzu, ale nevíte, jak na to? Pizza na plech je skvělým řešením! Kombinace ingrediencí na ozdobu můžete zvolit podle sebe, my máme tentokrát variantu se sýrem a salámem. Nechybí samozřejmě ani voňavé bylinky a rajčatová omáčka jako základ!

1 porce
120 minut
italská

Těsto:

Rajčatová omáčka:

Na ozdobu:

Postup přípravy:

  1. Mouku prosejte do misky. Uprostřed udělejte důlek, do něj nasypte cukr a nadrolte droždí. Přilijte trochu už odměřené vlažné vody a pak začněte lžičkou do tekutiny vmíchávat okolní mouky tak, aby z těchto surovin vzniklo hustější těstíčko.
  2. Takto nechte těstíčko 15 minut nakynout. Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, přilijte olej a zbytek vody, přisypte sůl a vařečkou suroviny promíchejte. Následně vše vysypte na linku a zpracujte kompaktní těsto, které nechte v míse vymazané olejem kynout 1 hodinu.
  3. Než těsto vykyne, připravte si omáčku. Rajčata pokrájejte na menší kousky a rozložte je na plech. Přidejte očištěné stroužky česneku a bylinky – bylinky vložte pod rajčata, nenechávejte je navrchu. Pod rajčaty suroviny lépe provoní, kdežto na rajčatech by zbytečně černaly a pálily se.
  4. Vše pokapejte olejem, osolte a opepřete. Dejte péct do trouby na 180 °C na 30 minut. Upečená rajčata rozmixujte a nechte lehce vychladnout. Vykynuté těsto přendejte na plech vymazaný olivovým olejem a prsty ho roztáhnete po celé ploše plechu.
  5. Nechte 10 minut odpočinout. Sýry nakrájejte na plátky (parmazán na tenčí, scramorzu na plátky tlusté alespoň 4 mm).
  6. Troubu dejte vyhřívat na 200 °C. Odpočaté těsto potřete rajčatovou omáčkou, poskládejte na něj sýry a plátky salámu a pak dejte péct na 200 °C na 15 minut. Hotovou pizzu posypte sušeným oreganem a dozdobte čerstvou bazalkou. Rozkrájejte ji na kostky a podávejte.

Nebo vyzkoušejte vlastní těsto na pizzu podle tohoto videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty