Kalifornská pizza pečená v litinové pánvi

Moje hodnocení
1x

Amerika si pizzu, onen import italských přistěhovalců, vášnivě zamilovala. A také ji přizpůsobila svým chutím – nejrůznější náplně, často velmi bohaté, odlišují americké verze od střídmého italského vzoru, ale jsou často italské provenience. Americký důvtip se projevil v použití litinové formy, která se silně rozehřeje a dobře drží teplo.

4 porce
60 minut
americká

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. V míse nebo nádobě robotu promíchejte mouku, sůl a droždí. Vmíchejte vodu a olej, až vznikne hrubé těsto. Vyklopte ho na pomoučenou plochu.
  2. Těsto nejprve hněťte hranou dlaně, odtlačujte ho směrem od sebe. Shrňte ho do koule a pak ještě nejméně 8 minut hněťte, až bude hebké, hladké a pružné (v robotu při nízké rychlosti asi 8 minut).
  3. Těsto rozdělte na 4 stejné kusy a pomoučenýma rukama každý vytvarujte jako kouli, složte ho jakoby do sebe. Na pomoučené pracovní ploše zakápněte každou kouli troškou olivového oleje, pak přikryjte navlhčenou čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout, až zdvojnásobí objem, 45 minut až 1 hodinu.
  4. Litinovou pánev, která se dá dát do trouby (nejlepší je se 2 uchy) vložte do trouby a troubu zapněte na nejvyšší stupeň.
  5. V misce promíchejte chilli papričky, rozdrcená rajčata a sůl podle chuti a dejte stranou.
  6. Těsto nejprve roztahujte rukama kolem dokola, pak ho položte na pracovní plochu, zploštěte na příslušně velkou placku podle velikosti formy nebo rozválejte válečkem. Pokud se těsto lepí, poprašte ho trochou mouky.
  7. Chraňte si ruce silnými chňapkami a rozehřátou formu opatrně vyndejte z trouby. Vlijte do ní olej a krouživým pohybem rozlijte po celé pánvi. Opatrně vložte placku těsta – nejspíš to zasyčí, což je v pořádku. Na placku pak rozetřete rajčata s chilli papričkou a poklaďte kousky klobáskového prejtu. Vložte do trouby a pečte 20 minut. (Pokud byste chtěli napodobit ožehlé okraje těsta z pravé pece na pizzu, zapečte ještě krátce pod grilem).
  8. Nechte pizzu chladnout ve formě asi 5 minut, pak ji opatrně vyndejte, posypte na kousky natrhanou burratou, zakápněte trochou chilli oleje z papriček, nakrájejte a podávejte. Postup případně zopakujte s dalším těstem.

Připravte klasické kynuté těsto na pizzu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty