Suroviny
- hladká mouka 300 g
- voda (vlažná) cca 200–220 ml
- droždí 1/4 kostky
- olivový olej 2 lžíce (cca 60 g)
- cukr krupice 1 lžička
- rajčatové pyré (rajčatové sugo)
- mozzarella (čerstvá)
- oregano (sušené)
Postup přípravy
- Ve větší míse rozdrobte droždí a smíchejte ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička.
- Přidejte hladkou mouku, vlažnou vodu, olivový olej a sůl. Hnětením zadělejte těsto, ideální je použít robot a těsto zadělat hnětacím hákem.
- Mísu s těstem dejte na teplé místo, zakryjte ho utěrkou a nechte vykynout. Kynuté těsto lze také zadělat a nechat vykynout v domácí pekárně.
- Troubu předehřejte na 230 °C a připravte si plech s pečicím papírem nebo kovovou formu – plech na pizzu.
- Asi po 90 minutách by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem. Opatrně ho přendejte na moukou posypaný vál a roztahováním z něho utvořte placku, tu nechte ještě asi 10 minut kynout.
- Potřete ji sugem (rajčatová omáčka), ozdobte dle své chuti a fantazie a posypte sušeným oreganem.
- Pizzu dejte péct do spodní třetiny trouby a asi po 8 minutách pečení přidejte nakrájenou mozzarellu.
- Dál pečte ještě asi 15–20 minut a na posledních pár minut s funkcí gril.
Těsto na pizzu Zdroj: Coolinářka
Vyzkoušejte také recept na italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE