Suroviny
- olej (olivový nebo avokádový ) 1 lžíce
- česnek (rozdrcený) 6 stroužků
- cibule (nakrájená na kostičky) 1 ks
- mrkev (velké, nakrájené na plátky) 2 ks
- řapíkatý celer (nakrájený na plátky) 2 řapíky
- zázvor (čerstvě nastrouhaný ) 1 lžíce
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- vývar (domácí ) 1,6 litru
- kuřecí maso (prsa) 500 g
- rozmarýn (čerstvý, nasekaný) 1 lžička
- tymián (čerstvý, nasekaný) 1 lžička
- těstoviny (drobné (izraelský kuskus, tarhoňa nebo fregola, případně bulgur)) 200 g
- mražený hrášek 200 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Velký hrnec postavte na středně vysoký příkon a vlijte do něj olej. Jakmile se rozehřeje, přidejte česnek, cibuli, mrkev a celer a několik minut je smažte, až začnou průsvitnět.
- Pak přidejte zázvor a kurkumu. Nechte 30 vteřin smažit, aby se rozvoněly, vlijte vývar, přidejte maso, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Uveďte do varu, dobře promíchejte a bez pokličky vařte 20 až 30 minut.
- Zhruba v půlce varu přisypte do polévky těstoviny. Až bude maso měkké, vyndejte ho na prkýnko a rozdělte na vlákna. Vraťte do polévky, vmíchejte hrášek, podle potřeby osolte a opepřete a povařte 5 minut. Podávejte.
Nejlepší kuřecí polévka Zdroj: Marek Kučera