Suroviny
- filet z kapra (bez kůže) 600 g
- sůl
- bílý jogurt 150 g
- pepř (čerstvě namletý)
- kukuřičná strouhanka 300 g
- bylinky (kopr, pažitka, petržel) 3 lžíce
- olej (na smažení)
Bramborový salát
- brambory (salátové) 750 g
- červená cibule (velká) 1 ks
- sůl
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- slunečnicový olej 4 lžíce
- salát polníček 2 hrsti
Postup přípravy
Naporcujte kapra, osolte ho a naložte do jogurtu smíchaného se špetkou soli a pepře. Nechte alespoň půl hodiny odležet, aby maso zkřehlo.
Smíchejte kukuřičnou strouhanku s nasekanými bylinkami. Uvařte brambory doměkka, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky, osolte a nechte změknout.
Smíchejte brambory s cibulí, hořčicí, vinným octem a olejem. Dochucujte podle chuti solí a nakonec vmíchejte polníček, který dodá salátu svěžest.
Na pánvi rozehřejte olej se sádlem. Kapra vyjměte z jogurtu, obalte v bylinkové strouhance a smažte z obou stran dozlatova a dokřupava. Podávejte ihned s připraveným salátem.
PRIMA TIPY:
Místo kapra můžete použít i candáta nebo tresku – bylinková strouhanka vynikne u všech druhů ryb.
Pro zdravější verzi pečte kapra v troubě na pečicím papíře při 200 °C asi 20 minut. Stačí ho jen předtím lehce postříkat olejem.
Jogurtová marináda nejen zjemní chuť ryby, ale také zabrání typickému „bahennímu“ aroma, které kapr někdy mívá.
Připravte také klasický bramborový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Klasický recept na vánoční bramborový salát.
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.