Speciály

Slavnostní kapr: Vyzkoušejte nové recepty!

K české vánoční tradici kapr neodmyslitelně patří. Klasicky se smaží v trojobalu a servíruje se s bramborovým salátem. Malé obměny jsou ovšem povoleny :)

Záleží na tom, jak moc jste vy či vaši spolustolovníci konzervativní. Někdo lpí na tradici tak uprutně, že přidat do salátu jogurt místo majonézy může způsobit téměř katastrofu. A pak jsou tací, kteří rádi zkoušejí nové věci a k ochutnávkám se nechají přesvědčit i na Vánoce.

Ale i klasika může být vylepšena. Zkuste například kapří maso naložit do mléka, aby získalo lepší chuť a ztratilo bahnitost. Strouhanku si připravte čerstvou, ideální je rozmixovat světlý toustový chléb. A letos zkuste kapra smažit na přepuštěném másle, dodá masu neuvěřitelně lahodnou chuť a přitom se nepřepaluje!

Pokud chcete ještě více zazářit, zkuste si pohrát s ochucením strouhanky – výtečná je například nasekaná hladkolistá petrželka, pro zvýraznění chuti lze přidat trochu strouhaného parmazánu, efektní jsou mandlové lupínky, říz dodá mletý pepř.

Pokud vaše rodina lpí na klasice a vy byste rádi vyzkoušeli něco nového, mám pro vás osobní tip :) U nás doma děláme vánoční klasiku – smaženého kapra se salátem. A k tomu každý rok vybereme nějaký nový recept na kapra a připravíme degustační porci, kterou servírujeme jako teplý předkrm.

A tady už jsou naše tipy na přípravu vánočního kapra:

Recepty