Suroviny
- máslo 50 g
- cibule 1 ks
- česnek (rozdrcený) 1–2 stroužky
- žampiony (hnědé) 150 g
- houby (šitaké) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- bílé víno 80 ml
- brambory (oloupané a nakrájené na kostičky) 200 g
- kuřecí vývar 200 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- kopr
Vejce
- vejce 4 ks
- slunečnicový olej (oubový olej na potření)
Koprový olej
- kopr 20 g
- olivový olej 60 ml
V restauraci Babiččina zahrada ji připravuje jako ragú, podle francouzského bontonu doplňuje trochou vína a pošírovaným vejcem a na závěr dochucuje koprovým olejem. Radovat se z ní může celá republika!
Postup přípravy
- V kastrolu nechte rozehřát máslo, přidejte cibuli nakrájenou na drobné kostičky a nechte zpěnit. Přidejte rozetřený nebo rozsekaný česnek, opět nechte krátce zpěnit a přidejte nadrobno nakrájené houby.
- Směs osolte, opepřete a zalijte vínem. Víno nechte odvařit, pak přidejte brambory a kuřecí vývar. Pozvolna vařte, až budou brambory měkké. Nakonec do ragú přidejte smetanu, krátce povařte, dochuťte solí, pepřem a kmínem a nakonec čerstvým, nadrobno nasekaným koprem.
- Na pošírované vejce vyložte misku fólií na potraviny a potřete ji trochou oleje. Doprostřed vyklepněte vejce a fólii stáhněte k sobě a opatrně zavažte provázkem, aby vznikl balíček. Vložte do vroucí vody a povařte 5 minut a před podáváním ho opatrně vybalte.
- Na koprový olej rozmixujte kopr v olivovém oleji ponorným mixérem, až olej zezelená. Nakonec ho přeceďte přes jemné síto.
- Do hlubokého talíře dejte krémové ragú z hub a brambor. Navrch opatrně položte pošírované vejce, okolo zakapejte koprovým olejem a navrch položte snítku kopru.