Pusťte do své kuchyně efektní pažitkové květy aneb Doba česneková ještě nekončí

Nevěšte hlavu, že doba česneku medvědího je za námi. Doba česnekových alias pažitkových květů je před námi.

Česnekovo-cibulová vůně nás provází celý rok. V různých jídlech a v různých podobách. „Bez cibule neuvaříš.“ To je pravděpodobně citát z nějaké starší kuchařské knihy, dnes zcela zlidovělý. Je to pravda pravdoucí. Zvolna přicházející léto ale žádá lehkou květinovou variantu této kuchyňské klasiky.

Princezna ze zahrad

Botanický rod Allium má tolik druhů, že se počítají možná na desítky. V češtině se velmi často nazývají česnek. Však jsme již oplakali česneky medvědí a česnek podivný A. ursinum a A. paradoxum. Jednou z výjimek s originálním jménem je pažitka pobřežní Allium schoenoprasum, v kuchyni známá jen pod svým prvním jménem nebo jako šnytlík. Zahradníci a zahrádkáři jsou často smutní, když jim tato bylina vykvete. Milovníci jedlého kvítí a býlí ale jásají. Květy se mohou někomu zdát dokonce lepší než zelené stonky.

Fialová kytička

Květy pažitky jsou nesmírně dekorativní a velmi trvanlivé. Jsou prostě jako stvořené na ozdobu v kuchyni. Můžete si je natrhat jako malý pugétek a vystavit je napřed na kuchyňskou linku nebo jídelní stůl. Po jednom je pak můžete otrhávat a rozradostnit jimi různá slaná jídla. Myslí se samozřejmě po jedné kouličce tedy po jednom květenství. Květenství mohou být tak bohatá, že vydrží i na několik jídel.

Česnekové květy skvěle ladí třeba s vajíčkovou pomazánkou. Připravte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem

Nekonečné možnosti

Dávat je můžete všude tam, kde byste dali pažitku a skoro na všechna slaná jídla, teplá i studená – pomazánky, jarní nové brambory, polévky, grilované maso před podáváním, jogurtové dipy, rajčatové saláty – zkrátka cokoli slaného letního, co máte rádi. Květy jsou dost pevné na to, aby se daly zapracovat např. do studených grilovacích omáček, ale i dost dekorativní, aby se s nimi zdobily chlebíčky – s paštikou, tvarohem, sýrem, čímkoli. Vypadá to, jakoby její hlavní sezona byla právě teď. Z pohledu milovníka jedlých květů je to jistě tak. Zkuste si vyrobit také ochucený vinný ocet. Celé květy nechte týden macerovat v bílém vinném octě a poté přeceďte.

Říkejte jí, jak chcete

V románsky mluvících zemích se název pažitky často odvozuje od zdrobněliny cibule – francouzský ciboulette a italsky cipoletta čili cibulička. V germánské části Evropy jsou to slova odkazující na to, že se rostlinka ořezává – Schnittlauch. Ve slovanských jazycích jižní Evropy se odvolávají na její vzhled, říkají jí vlasac.

Zdroj: www.kytkykjidlu.cz, autorský text

Jana Vlková

Autor článku

Jana Vlková

Kytky k jídlu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty