Suroviny
- hladká mouka ochucená solí a pepřem 2 lžíce
- Vejce 1 ks
- Mléko 2 lžíce
- čerstvá pažitka 2 lžíce
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- strouhanka z bílého chleba 100 g
- kuřecí prsa 4 plátky
- Máslo 30 g
- Olivový olej 2–3 lžíce
Na pesto
- mandlové hoblinky 30 g
- čerstvá pažitka 30 g
- Česnek 1 stroužek
- extra panenský olivový olej 5 lžic
- nastrouhaný parmazán 15 g
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Pesto: Do vysoké nádoby dejte mandle, přidejte pažitku, česnek a tyčovým mixérem nahrubo vše nasekejte. Postupně přidávejte olej, abyste vyšlehali pastu. Vmíchejte nastrouhaný sýr, dochuťte solí a pepřem a pesto přendejte do misky.
- Ochucenou mouku nasypte na jeden talíř a strouhanku na druhý. Lehce našlehejte vejce s mlékem v mělké nádobě a přidejte do směsi bylinky. Obalte každý kousek masa v mouce. Potom v našlehaném vejci a nakonec ve strouhance, do které ho trochu přitlačte.
- Na teflonové pánvi rozehřejte polovinu másla a polovinu oleje na střední teplotu a opečte dva řízky 3 minuty po každé straně a trochu je přitlačujte dolů, až budou zlatohnědé a měkké. Vyndejte z pánve a uchovejte v teple.
- Pánev vytřete kuchyňskou utěrkou, abyste odstranili všechnu opadanou strouhanku. Přidejte zbylé máslo a olej až bude směs rozehřátá, opečte ostatní plátky. Řízky podávejte s novými bramborami trochou pesta navrchu a mladými hráškovými lusky.