Lososová varianta
- losos 500 g
- sůl 50 g
- cukr 50 g
- pomerančový bitter 80 ml
- kopr 1 menší svazek
- citronová kůra z 1 ks
- limetková kůra z 1 ks
- limetková šťáva z 1 ks
Tofu varianta
- tofu 500 g
- sójová omáčka 5 PL
- pomerančový bitter 3 PL
- limetková šťáva z 1 limety
- javorový sirup 2 PL
Aroniové želé
- arónie 250 g
Tofu varianta
- cornflakes 80 g
Postup
Losos
Filet potřeme směsí soli a cukru (1:1), zabalíme do pečicího papíru a dáme přes noc do lednice. Druhý den přelijeme Aperolem a necháme marinovat 4 hodiny.
Dvě hodiny před pečením posypeme nasekaným koprem, citronovou a limetkovou kůru a pokapeme limetkovou šťávou. Pečeme 30 minut při 160 °C.
Tofu
Tofu nakrájíme na kostky a naložíme přes noc do sójové omáčky, Aperolu, limetky a javorového sirupu.
Druhý den ho osušíme papírovou utěrkou, obalíme v rozdrcených cornflakes a vložíme do horkovzdušné fritézy na 20 minut při 180 °C.
Aroniové želé
Aronie povaříme s vodou cca 10 minut, rozmixujeme a propasírujeme přes sítko.
Vmícháme med, přidáme agar, krátce provaříme a nalijeme do ploché formy. Necháme ztuhnout a nakrájíme na kostičky.
Salát
Mango a papáju nakrájíme na kostky.
Kešu opečeme nasucho na pánvi. Rukolu a polníček opláchneme a osušíme.
Servírování
Na talíř dáme rukolu a polníček, přidáme ovoce, lososa (nebo tofu), aroniové želé. P
osypeme opečenými kešu a dozdobíme ředkvičkovými klíčky.
Autorka receptu: Karolína Gorylová