Tartaletkové košíčky
- hladká mouka 250 g
- studené máslo 125 g
- moučkový cukr 80 g
- žloutek 1
- studená voda 2-3 PL
- sůl špetka
Marakujovo-limetkový krém (curd)
- marakuja (dužina a šťáva) 5-6
- limetka (šťáva i kůra) 2
- žloutek 4
- třtinový cukr 60 g
- máslo 80 g
Na ozdobu
- maliny 150 g
- jedlé zlato (plátky nebo prášek)
Postup
Těsto
Mouku prosejeme, přidáme špetku soli a cukr. Zapracujeme na kostičky nakrájené studené máslo, až vznikne drobenka. Přidáme žloutek a vodu, vypracujeme hladké těsto.
Zabalíme do fólie a necháme30 minut odležet v lednici. Rozválíme, vyložíme formičky, propícháme vidličkou. Pečeme 15 minut při 180 °C, poté ještě 5 minut dozlatova.
Krém
Dužinu z marakují propasírujeme přes sítko, ponecháme jen šťávu (pár zrníček můžeme nechat pro efekt). Do rendlíku dáme marakujovou šťávu, limetkovou šťávu a kůru, cukr a žloutky.
Zahříváme ve vodní lázni, mícháme metličkou, dokud krém nezhoustne (8–10 minut). Sundáme z ohně, vmícháme studené máslo, dokud nevznikne hladký, lesklý krém.
Necháme vychladit.
Dokončení
Tartaletky naplníme krémem.
Ozdobíme malinami. Lehce posypeme jedlým zlatem.
Autorka receptu: Karolína Gorylová