Zeleninový vývar
- voda 2 l
- mrkev 2
- petržel 1
- celer 1 menší kousek
- řapíkatý celer 2 stonky
- pórek (bílá část) 1
- česnek 1 stroužek
- bobkový list 2
- nové koření 5 kuliček
- černý pepř 5 kuliček
- sůl
Polévka
- zelený chřest 700 g
- máslo 2 PL
- smetana na vaření 200 ml
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Parmazánové chipsy
- strouhaný parmazán 100 g
Bylinkový olej
- petrželka 1 hrst
- olivový olej 50 ml
- limetková šťáva pár kapek
Postup
Zeleninový vývar
Do hrnce dáme vodu, očištěnou kořenovou zeleninu, řapíkatý celer, pórek, česnek, koření a sůl.
Vaříme cca 3 hodiny na mírném plameni, poté vývar procedíme.
Chřest
Odřízneme hlavičky a dáme stranou. Zbytek stonků nakrájíme.
Hlavičky povaříme zvlášť 15 minut, aby zůstaly křupavé.
Základ polévky
Na másle krátce orestujeme kousky chřestu, zalijeme vývarem a vaříme cca 50 minut.
Rozmixujeme do hladkého krému, vmícháme smetanu, osolíme a opepříme.
Parmazánový chips
Na suchou pánev dáme hromádky parmazánu, necháme roztavit.
Sundáme a necháme vychladnout.
Bylinkový olej
Petrželku rozmixujeme s olejem.
Přidáme pár kapek limetkové šťávy.
Servírování
Do talíře nalijeme polévku, přidáme chřestové hlavičky.
Zakápneme olejem a ozdobíme parmazánovým čipsem.
Autorka receptu: Karolína Gorylová