Cordon bleu:
- kuřecí prsa 4 menší ks
- šunka 8 plátků
- plátkový sýr (např. Horácký s oky MORAVIA) 8 plátků
- olej (na smažení; slunečnicový, řepkový)
- sůl
- pepř
Trojobal:
- vejce 6 ks
- hladká mouka
- strouhanka
- sůl
- pepř
Bramborová kaše:
- brambory (varný typ A, B) 1 kg
- máslo 50 g
- plnotučné mléko (teplé) 200 ml
- sůl
Postup přípravy:
- Kuřecí prsa očistěte a rozřízněte rovnoměrně napůl. Přendejte na kuchyňské prkénko a plochou paličkou přes potravinářskou fólii rozklepejte co nejvíce to půjde. Ale pozor, ať maso úplně neroztlučete.
- Vždy na jeden řízek použijte dva plátky kuřecího masa. Osolte a opepřete jen z jedné strany (z tzv. vnitřní části). Vložte mezi ně plátek šunky, dva plátky sýra a zase plátek šunky.
- Přiklopte druhým plátkem kuřecího prsa, přikryjte fólií a okraje opatrně sklepejte paličkou na maso. Spojí se tím dva plátky masa k sobě.
- Opatrně obalte v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích (my k nim ještě přidáváme trošku soli a pepře) a nakonec ve strouhance. Lépe se budou smažit, když řízky ještě jednou obalíte ve vajíčku a strouhance.
- Rozehřejte na pánvi olej (vrstvu asi 1,5 cm) a pomalu smažte řízky tak, aby byly ponořené do poloviny výšky masa, dozlatova. Obraťte a opakujte.
- Mezitím si připravte bramborovou kaši. Ve slané vodě uvařené brambory (oloupané a nakrájené na čtvrtky) rozšťouchejte (my používáme kuchyňského robota s balonovou metlou), přidejte máslo a po promíchání teplé mléko. Vyšlehejte v krémovou kaši. Podávejte s hotovými řízky Cordon Bleu.
Nebo chcete zkusit holandský řízek? Pusťte si náš videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE
A kdo má rád smažené, na Prima FRESH si rozhodně přijde na své: