redakce Prima FRESH

Křupavé smaženky ze sladkých brambor s parmazánem a pikantní omáčkou

Moje hodnocení
2x

Batáty mají příjemnou nasládlou chuť a výraznou barvu. Stejně jako z klasických brambor z nich můžete připravit křupavé smaženky. Podávejte je jako chuťovku nebo nevšední přílohu.

12 porcí
45 minut

Suroviny

Omáčka

Postup přípravy

  1. Batáty omyjte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Oloupaný zázvor nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Nastrouhané sladké brambory, nastrouhaný zázvor a vejce dejte do střední až velké mísy. Přidejte mouku, parmazán, fenykl a 1/2 lžičky soli. Důkladně promíchejte.
  3. Na plech vyložený papírovými utěrkami postavte chladicí mřížku. Do pánve nalijte olej do výšky asi 1 cm a zahřívejte na středním ohni 3–5 minut.
  4. Z bramborové směsi vytvarujte kuličky a poté je zploštěte na placičky vysoké asi 1,5 cm a široké 5 cm.
  5. Opatrně je vložte do rozpáleného oleje a dbejte na to, aby se nedotýkaly navzájem ani stěn pánve.
  6. Smažte 2 -3 minuty z každé strany, přičemž dobu smažení upravte tak, aby byl povrch lehce zlatohnědý.
  7. Ještě horké je přesuňte odkapat na chladicí mřížku a lehce je osolte.
  8. V malé misce smíchejte majonézu, med a srirachu. Rozšlehejte dohladka a podávejte s horkými placičkami.
PRIMA TIP: Tyto smaženky lze připravit předem a zmrazit. Po usmažení a vychladnutí je položte na plech a mrazte 4 hodiny nebo do ztuhnutí. Zmrazené placky vložte do nádoby vhodné do mrazničky a uchovávejte je až 6 měsíců. Když je chcete podávat, položte zmrazené placičky na plech a pečte je při 200 stupních asi 10 až 15 minut nebo dokud nejsou horké a křupavé.

Připravte klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty