Suroviny
- batáty (velký, cca 250 g) 1 ks
- zázvor (najemno nastrouhaný) 1 lžička
- vejce 1 ks
- hladká mouka 1/3 šálku
- strouhaný parmazán 1/4 šálku
- fenykl (mletý) 1/4 lžičky
- sůl 1/2 lžičky + další po smažení
- olej (na smažení)
Omáčka
- majonéza 3 lžíce
- med 1 lžíce
- omáčka Sriracha 1 lžíce
Postup přípravy
- Batáty omyjte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Oloupaný zázvor nastrouhejte na jemném struhadle.
- Nastrouhané sladké brambory, nastrouhaný zázvor a vejce dejte do střední až velké mísy. Přidejte mouku, parmazán, fenykl a 1/2 lžičky soli. Důkladně promíchejte.
- Na plech vyložený papírovými utěrkami postavte chladicí mřížku. Do pánve nalijte olej do výšky asi 1 cm a zahřívejte na středním ohni 3–5 minut.
- Z bramborové směsi vytvarujte kuličky a poté je zploštěte na placičky vysoké asi 1,5 cm a široké 5 cm.
- Opatrně je vložte do rozpáleného oleje a dbejte na to, aby se nedotýkaly navzájem ani stěn pánve.
- Smažte 2 -3 minuty z každé strany, přičemž dobu smažení upravte tak, aby byl povrch lehce zlatohnědý.
- Ještě horké je přesuňte odkapat na chladicí mřížku a lehce je osolte.
- V malé misce smíchejte majonézu, med a srirachu. Rozšlehejte dohladka a podávejte s horkými placičkami.
PRIMA TIP: Tyto smaženky lze připravit předem a zmrazit. Po usmažení a vychladnutí je položte na plech a mrazte 4 hodiny nebo do ztuhnutí. Zmrazené placky vložte do nádoby vhodné do mrazničky a uchovávejte je až 6 měsíců. Když je chcete podávat, položte zmrazené placičky na plech a pečte je při 200 stupních asi 10 až 15 minut nebo dokud nejsou horké a křupavé.
Připravte klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE