Těsto
- celozrnná špaldová mouka 300 g
- třtinový cukr 3 lžíce
- perníkové koření 2 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- mandlové mléko 3–4 lžíce
- med 4 lžíce
- rum 1 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 2 ks
- mandlové plátky 1 hrst
Náplň
- vlašské ořechy 100 g
- hruškový džem (povidla) 350 g
Postup přípravy
- Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience. Postupně k nim přidejte mandlové mléko, med, rum, vanilkový extrakt a jedno vejce. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dva díly.
- Ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte s hruškovými povidly.
- Těsto vyválejte na pláty silné 2–3 mm. Potřete je povidly s ořechy, na okrajích nechte asi 2 cm nepotřeného těsta. Pláty zarolujte, konce dobře spojte, utěsněte a záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Upečené záviny nechte vychladnout na mřížce.