Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Kapucínský štrúdl

2 záviny porce
do 2 hodin
Kapucínský štrúdl
Kapucínský štrúdl Autor: Sladká první republika
Štrúdl je ikonou české cukrařiny. Kapucínský skrývá v kynutém těstě hruškovo-meruňkovou náplň s ořechy a brusinkami a o tom, že nejlépe chutná ještě vlahý, vás nemusíme nejspíš přesvědčovat.
Reklama

Suroviny (2 záviny porce)

Kvásek:

Drobenka:

Reklama

Postup

  1. Nejdřív nechte vzejít kvásek. Droždí rozdrobte do vlažného oslazeného mléka, zamíchejte a nechte zhruba 10 minut stát.
  2. Do mouky nastrouhejte máslo, přidejte 1 vejce a žloutek, osolte, vlijte kvásek, promíchejte a uhněťte hladké těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.
  3. Na drobenku promněte máslo s cukrem a moukou na sypkou směs.
  4. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na kostičky.
  5. Na pomoučeném vále rozválejte těsto do obdélníku vysokého zhruba 5 mm, potřete meruňkovou zavařeninou zhruba 1 cm od okraje, posypte hruškami, brusinkami, skořicí a mletými ořechy či mandlemi, zakápněte rumem, stočte závin, položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a nechte ještě 15 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
  6. Pečte zhruba 30 minut v předehřáté troubě dozlatova.
Reklama

Kapucínský štrúdl  Foto: Kapucínský štrúdl; foto: Sladká první republika

SLADKÁ PRVNÍ REPUBLIKA

Sladká první republika Foto:

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková

Láska ke sladkostem, tradice rodinných nedělních moučníků a obdiv k umění slavných cukrářů i bezejmenných hospodyň spojují obě autorky, gastronomické novinářky a editorky kuchařek. Jednoho letního odpoledne se rozhodly, že už nebudou péci jen pro svou rodinu a přátele, ale že recepty z období první republiky uspořádají do kuchařky. Podkladů měly tolik, že nejtěžší bylo vybrat jen omezený počet receptů. Do pěti kapitol se nakonec vešlo 116 nejzajímavějších receptů na moučníky, dezerty, dorty, koláče a slané pečivo ke kávě i čaji.

„Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová. Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.

Ke knize vznikl i web Retrovareni.eu a funguje i Facebook Retrovaření. Knihu vydalo nakladatelství Virtue CS a stojí 399 Kč.

Související témata: Sladké
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama