Kvásek
- droždí 21 g (1/2 kostky)
- cukr krupice 1 lžíce
- mléko (vlažné mléko) 100 ml
Náplň
- hruška 3 ks
- meruňkový džem 150 g
- sušené brusinky 70 g
- mletá skořice 1 lžička
- ořechy 100 g
- rum 5 lžic
Drobenka
- máslo 25 g
- cukr krupice 50 g
- hrubá mouka 50 g
Postup přípravy
- Nejdřív nechte vzejít kvásek. Droždí rozdrobte do vlažného oslazeného mléka, zamíchejte a nechte zhruba 10 minut stát.
- Do mouky nastrouhejte máslo, přidejte 1 vejce a žloutek, osolte, vlijte kvásek, promíchejte a uhněťte hladké těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.
- Na drobenku promněte máslo s cukrem a moukou na sypkou směs.
- Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na kostičky.
- Na pomoučeném vále rozválejte těsto do obdélníku vysokého zhruba 5 mm, potřete meruňkovou zavařeninou zhruba 1 cm od okraje, posypte hruškami, brusinkami, skořicí a mletými ořechy či mandlemi, zakápněte rumem, stočte závin, položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a nechte ještě 15 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Pečte zhruba 30 minut v předehřáté troubě dozlatova.