Suroviny
- listové těsto 2 balíčky
- mleté ořechy 75–100 g
- hruška 2 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- vlašské ořechy (sekané) 400 g
- cukr krupice 40–60 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- muškátový oříšek 1 špetka
- sušené brusinky (nasekané) 100 g
- vejce (rozšlěhané) 1 ks
Postup přípravy
- Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince, nahrubo nastrouhejte a promíchejte v míse s citronovou šťávou, jemně sekanými ořechy, mletými ořechy, cukrem, vanilkovým cukrem a jemně nasekanými brusinkami. Důkladně promíchejte.
- Listové těsto vyválejte do obdelníkového tvaru (nebo použijte již vyválené rolované těsto) a okraje potřete rozšlehaným vejcem.
- Ořechovou směs naneste rovnoměrně na celý plát těsta a opatrně zarolujte.
- Přeneste na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů, konce spojte a stiskněte k sobě.
- Vrchní část závinů potřete zbylým vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, trvá to asi 45–50 minut.
- Upečené záviny nechte trochu zchladnout, krájejte na řezy a posypte moučkovým cukrem.