Těsto
- špaldová hladká mouka 300 g
- vejce (1 vejce + 1 na potření) 2 ks
- máslo (změklé) 120 g
- ocet 1 lžička
- cukr krupice 50 g
- voda asi 50 ml
- sůl špetka
Náplň
- jablka 6 ks
- máslo 20 g
- cukr krupice 6 lžic
- mletá skořice 4 lžičky
- sušené rozinky (podle chuti)
- ořechy (podle chuti)
Článek
Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání
Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Postup přípravy
- Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké pružné těsto. Těsto nechte chvíli odležet v chladu a zatím nahrubo nastrouhejte jablka.
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm strouhanku s cukrem a skořicí. Pokud budete přidávat ořechy, nasekejte je a také je přidejte na pánev.
- Z těsta vyválejte velkou, co nejtenčí placku obdélníkového tvaru. Na těsto rovnoměrně rozprostřete strouhanku a na ni navrstvěte lehce vyždímaná jablka. Pokud přidáváte rozinky, rovnoměrně je rozložte na jablka. Z levé i pravé strany zahněte těsto směrem dovnitř přes náplň a poté odspoda nahoru zarolujte.
- Přeneste štrúdl na plech, potřete ho rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 30 minut.