Suroviny
- mražený hrášek 200 g
- hladká mouka 100 g
- vejce 1 ks
- plnotučné mléko 150 ml
- citronová kůra (strouhaná) z 1/2 citronu
- feta (nadrobený) 100 g
- bazalka (natrhané bazalkové lístky) 30 ks
- olivový olej 2 lžíce
- prosciutto crudo (k podávání) 100 g
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Pečená rajčata
- cherry rajčata (přepůlená) 300 g
- olivový olej 2 lžíce
- balzamikový ocet 2 lžíce
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na plech rozmístěte přepůlená cherry rajčata, zakapejte je olivovým olejem a balzamikovým octem. Lehce osolte. Pečte je v předehřáté troubě asi 25–35 minut, dokud lehce nezkaramelizují. Poté troubu vypněte.
- Mražený hrášek nechte na pánvi lehce povolit. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vejce, mléko a citronovou kůru. Přisypte nadrobený sýr feta, natrhané bazalkové listy a rozmražený hrášek. Dochuťte.
- Na pánvi na jedné lžíci olivového oleje smažte vždy po 1 lžíci těsta. Při střední teplotě postupně smažte všechny smaženky. Opatrně je převraťte naběračkou a z druhé strany smažte další 2 minuty. Než usmažíte všechny smaženky, přesuňte ty hotové do předehřáté trouby, aby nevychladly.
- Servírujte smaženky s pečenými rajčaty a prosciuttem.
PRIMA TIP: Bazalku můžete nahradit mátou nebo petrželí. Místo fety můžete použít kozí sýr, mozzarellu nebo sýr halloumi.
Smaženky z hrášku, bazalky a fety s pečenými rajčaty Zdroj: Vejce na 100 způsobů