Michaela Luňáčková

Konfitovaná rajčata s česnekem v olivovém oleji

Moje hodnocení
9x

Konfitování je pomalé pečení v tuku. Nejčastěji se tak připravuje maso, ale rajčátka jsou také skvělá. Díky konfitování se nádherně zvýrazní jejich sladkost. Hotová rajčata jsou naprosto skvělá třeba na topinky nebo do těstovin, ale můžete jimi obložit i pizzu nebo je přidat do těstovinového salátu či kuskusu.

1 porce
30 minut
středomořská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Připravte pekáček nebo zapékací misku. Dejte do ní omytá cherry rajčata, přidejte snítky bylinek, celé oloupané stroužky česneku a přisypte sůl.
  3. Zalijte vše olivovým olejem a lžící promíchejte. Rajčata musí být v oleji ponořená, takže podle potřeby případně olej přidejte.
  4. Pečte 30 minut, dokud nezačne olej v pekáčku bublat. Ne déle, ať rajčata nepopraskají.
  5. Vyndejte pekáček z trouby a nechte rajčata s olejem při pokojové teplotě zcela zchladnout.
  6. Jakmile budou rajčata vychladlá, přendejte je spolu s olejem do vzduchotěsné skleněné nádoby a zavíčkujte.
  7. Konfitovaná rajčata skladujte v lednici nejdéle 1 měsíc.

PRIMA TIPY: Přidávejte konfitovaná rajčata do salátů, na upečenou sýrovou pizzu, jako součást přílohy, k uzeninovým prkýnkům. Přidejte je také kamkoliv, kde potřebujete zvýraznit chuť rajčat – tedy do polévek, rajčatových omáček. Připravte si s nimi salátový dresink, rozmixujte do domácího kečupu. Smíchejte s domácí majonézou nebo guacamole. Zbylý olej si uchovejte v lednici a dochuťte jím saláty, vajíčka, cokoliv, kde budete chtít dodat chuť pečených rajčat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Luňáčková

Yummy Paleo Michaela Luňáčková

Jak jíst zdravě a chutně a co je vlastně opravdu zdravé? Takové dotazy si kladla Michaela Luňáčková po narození dcery, a tak se pustila do hledání informací a zkoušení receptů. Před šesti lety spustila blog Yummy Mummy Foodie, který v roce 2019 přejmenovala na Yummy Paleo. Název, a hlavně obsah přesněji vystihuje její cestu k zdravému životnímu stylu. Své poznatky o výběru prospěšných potravin pro tělo i duši shrnuje v kuchařce Na celý život. Podtitul Kniha plná opravdového jídla a zdraví dává tušit, že se dozvíte spoustu zajímavých informací o zdraví, vlivu potravin na náš organismus a způsobech úpravy surovin. Sto receptů ukazuje lahodný způsob, jak zkusit celosvětový trend Whole30, 30denní stravování bez mouky, mléka, cukru, luštěnin, pseudoobilovin, průmyslově zpracovaných potravin a alkoholu. Program Whole30 nevznikl za účelem hubnutí, ale pro očistu těla, léčbu různých autoimunitních onemocnění, zmírnění stresu i nezdravých civilizačních návyků. Ideální váha je příjemným vedlejším efektem. Pečlivě vypěstované, lokální, sezonní potraviny (zelenina, ovoce, bio maso a zdravé tuky) a ořechy tvoří základ této lahodné kuchařky i moderního paleo stravování.

www.yummypaleo.cz


Přečtěte si také

Recepty