Suroviny
- cherry rajčata 2 a 1/2 hrnku
- extra virgin olivový olej 2 hrnky
- tymián (čerstvý nebo rozmarýn) 3 snítky
- česnek 8 stroužků
- mořská sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Připravte pekáček nebo zapékací misku. Dejte do ní omytá cherry rajčata, přidejte snítky bylinek, celé oloupané stroužky česneku a přisypte sůl.
- Zalijte vše olivovým olejem a lžící promíchejte. Rajčata musí být v oleji ponořená, takže podle potřeby případně olej přidejte.
- Pečte 30 minut, dokud nezačne olej v pekáčku bublat. Ne déle, ať rajčata nepopraskají.
- Vyndejte pekáček z trouby a nechte rajčata s olejem při pokojové teplotě zcela zchladnout.
- Jakmile budou rajčata vychladlá, přendejte je spolu s olejem do vzduchotěsné skleněné nádoby a zavíčkujte.
- Konfitovaná rajčata skladujte v lednici nejdéle 1 měsíc.
PRIMA TIPY: Přidávejte konfitovaná rajčata do salátů, na upečenou sýrovou pizzu, jako součást přílohy, k uzeninovým prkýnkům. Přidejte je také kamkoliv, kde potřebujete zvýraznit chuť rajčat – tedy do polévek, rajčatových omáček. Připravte si s nimi salátový dresink, rozmixujte do domácího kečupu. Smíchejte s domácí majonézou nebo guacamole.Zbylý olej si uchovejte v lednici a dochuťte jím saláty, vajíčka, cokoliv, kde budete chtít dodat chuť pečených rajčat.