Hit z Tik Toku: Těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčátky

Moje hodnocení
34x

Sociální síť Tik Tok nabízí miliony videí a čas od času se na ní objeví i inspirace k vaření, která je natolik zajímavá, že se rozšíří virálně a najde si cestu i do dalších médií. Hitem poslední doby se stal jednoduchý recept na těstoviny s omáčkou z pečené fety a rajčátek, kterou připravíte v podstatě bez práce v troubě. Minimum surovin, minimum práce, maximum chuti, tento recept si zaslouží vyzkoušet, vsadíme se, že se stane stálicí vašeho domácího jídelníčku.

6 porcí
30 minut

Suroviny

  • feta sýr 250 g
  • rajčata (cherry rajčátka) 500 g
  • cibule 1/2 ks
  • česnek 5–6 stroužků
  • olivový olej 1/2 hrnku
  • sušená bazalka 1/2 lžičky
  • oregano (sušené oregano) 1/2 lžičky
  • sušené chilli vločky 1/2 lžičky
  • pepř (čerstvě namletý pepř) 1/2 lžičky
  • sušené těstoviny 500 g
  • čerstvá bazalka (nebo hladkolistá petržel), nasekaná 1/4 hrnku

Postup přípravy

  1. Rozehřejte troubu na 220 stupňů.
  2. Do menšího pekáče (kolem rajčat a fety by nemělo být moc volného místa) dejte celá cherry rajčátka, nasekanou cibuli, celé oloupané stroužky česneku, sušenou bazalku a oregano, pepř a chilli vločky a vše zalijte většinou olivového oleje (uschovejte asi 2 lžíce na později).
  3. Doprostřed položte celý bloček sýru feta a pokapejte zbylým olivovým olejem.
  4. Vložte do trouby a pečte 25–35 minut podle toho, jak moc dozlatova chcete mít opečená rajčátka. Ta by měla být lehce dozlatova a sýr by měl být měkký a lehce se roztékat. Pokud by se rajčátka začala připalovat, snižte teplotu na 180 stupňů.
  5. Zatímco se rajčátka pečou, uvařte těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente. Při slévání uschovejte hrnek vody z vaření.
  6. Jakmile jsou rajčátka upečená, vidličkou je mírně rozmačkejte, stejně jako sýr a vše promíchejte v hrubou omáčku. Smíchejte s uvařenými těstovinami, přípdně přilijte trochu uschované vody, pokud by se těstoviny zdály suché.
  7. Nakonec vmíchejte nasekané čerstvé bylinky a servírujte.

PRIMA TIPY:

  • Použijte menší pekáček, kam se rajčátka a feta akorát vejdou a nebude kolem příliš volného místa. Díky tomu se nebudou připalovat, ale spíše konfitovat v olivovém oleji, což zaručí skvělou chuť.
  • Snažte se použít co nejsladší cherry rajčátka, jejich chuť skvěle vyváží výraznou slanou chuť feta sýru.
  • Vyberte ideálně krátké těstoviny s vroubky nebo záhyby, kde se lépe zachytí omáčka.
  • Nebojte se přidat i trochu zeleného, kromě bazalky či petrželky můžete do těstovin zamíchat i baby špenát nebo rukolu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty