Jenny Linford

Řecká rajčata plněná rýží

Moje hodnocení
6x

Dovolená u moře rychleji než last minute. Než se rozvoní máta a kopr z trouby, přichystejte bílé víno, karafu s vodou a zeleninový salát. Rajčata v tomto tradičním řeckém receptu fungují trochu jako tažin – rýžová směs se v nich při pečení podusí doměkka a všechny chutě se harmonicky propojí.

4 porce
90 minut
řecká

Suroviny

  • velká rajčata 4–6 ks
  • menší cibule 1 ks
  • olivový olej 3 lžíce
  • dlouhozrnná rýže 150 g
  • rajčatový protlak 1 lžička
  • hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
  • čerstvý kopr, nasekaný 2 lžíce
  • čerstvá máta, nasekaná 2 lžíce
  • nastrouhaná citronová kůra 1 lžička
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Z rajčat odřízněte vršek – zhruba 2 cm kolem stopky a lžičkou opatrně vydlabejte dužinu se semínky tak, abyste neporušili slupku. Postavte je do zapékací formy a položte vedle nich odkrojené části.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte na mírném stupni 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a restujte ji doměkka a dozlatova. Rýži propláchněte, vsypte k cibuli, opékejte 1 minutu, přidejte vydlabanou rajčatovou dužinu a rajčatový protlak, osolte a opepřete. Vařte za častého míchání 10 minut. Přimíchejte petrželovou nať, kopr, mátu a citronovou kůru.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Vydlabaná rajčata naplňte rýžovou směsí, zakryjte odkrojenými vršky a zakápněte zbylým olejem. Přikryjte formu alobalem a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu, až rýže změkne.

PRIMA TIP: Plněná rajčata chutnají dobře přímo vytažená z trouby i vlažná. Rýžovou směs můžete variovat bylinkami nebo nadrobno nasekanou zeleninou, třeba mrkví, paprikou, chilli papričkami, česnekem nebo lilkem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jenny Linford

Knihy Omega Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty