reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Řecká rajčata plněná rýží
Autor: Košík plný rajčat Řecká rajčata plněná rýží

Řecká rajčata plněná rýží

Hodnoceno: 3x
Dovolená u moře rychleji než last minute. Než se rozvoní máta a kopr z trouby, přichystejte bílé víno, karafu s vodou a zeleninový salát. Rajčata v tomto tradičním řeckém receptu fungují trochu jako tažin – rýžová směs se v nich při pečení podusí doměkka a všechny chutě se harmonicky propojí.
do 1,5 hodiny
4–6 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Z rajčat odřízněte vršek – zhruba 2 cm kolem stopky a lžičkou opatrně vydlabejte dužinu se semínky tak, abyste neporušili slupku. Postavte je do zapékací formy a položte vedle nich odkrojené části. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte na mírném stupni 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a restujte ji doměkka a dozlatova. Rýži propláchněte, vsypte k cibuli, opékejte 1 minutu, přidejte vydlabanou rajčatovou dužinu a rajčatový protlak, osolte a opepřete. Vařte za častého míchání 10 minut. Přimíchejte petrželovou nať, kopr, mátu a citronovou kůru.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Vydlabaná rajčata naplňte rýžovou směsí, zakryjte odkrojenými vršky a zakápněte zbylým olejem. Přikryjte formu alobalem a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu, až rýže změkne. 

PRIMA TIP: Plněná rajčata chutnají dobře přímo vytažená z trouby i vlažná. Rýžovou směs můžete variovat bylinkami nebo nadrobno nasekanou zeleninou, třeba mrkví, paprikou, chilli papričkami, česnekem nebo lilkem. 

Řecká rajčata plněná rýží
Autor: Košík plný rajčat Řecká rajčata plněná rýží

Košík plný rajčat
Jenny Linford

Téměř každý z nás si jistě oblíbil rajská jablíčka, onu zářivě červenou zeleninu lahodné chuti a výrazného aroma, která hraje nezastupitelnou roli při přípravě mnoha vynikajících pokrmů.

Tato kniha však nenabízí pouze nahodilý výčet stokrát viděných a vyzkoušených receptů – naleznete v ní totiž více než 75 receptů na skutečně originální rajčatové pokrmy, jež těží z charakteristické chuti této fantastické ingredience. Recepty jsou navíc proloženy zajímavými články, jež se týkají jak šlechtění či pěstování rajčat, tak jejich skladování či zpracování. Sáhněte proto i vy do Košíku plného rajčat a vytáhněte z něj recept, který nejlépe vyhoví vašim chuťovým preferencím!

Vydalo nakladatelství Omega.

reklama

Související témata: Hlavní jídla , Řecká kuchyně

reklama