Suroviny
- rajčata (velká ) 4–6 ks
- cibule (menší ) 1 ks
- olivový olej 3 lžíce
- dlouhozrnná rýže 150 g
- rajský protlak 1 lžička
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- kopr (čerstvý, nasekaný) 2 lžíce
- máta (čerstvá, nasekaná) 2 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná ) 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Z rajčat odřízněte vršek – zhruba 2 cm kolem stopky a lžičkou opatrně vydlabejte dužinu se semínky tak, abyste neporušili slupku. Postavte je do zapékací formy a položte vedle nich odkrojené části.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte na mírném stupni 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a restujte ji doměkka a dozlatova. Rýži propláchněte, vsypte k cibuli, opékejte 1 minutu, přidejte vydlabanou rajčatovou dužinu a rajčatový protlak, osolte a opepřete. Vařte za častého míchání 10 minut. Přimíchejte petrželovou nať, kopr, mátu a citronovou kůru.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vydlabaná rajčata naplňte rýžovou směsí, zakryjte odkrojenými vršky a zakápněte zbylým olejem. Přikryjte formu alobalem a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu, až rýže změkne.
PRIMA TIP: Plněná rajčata chutnají dobře přímo vytažená z trouby i vlažná. Rýžovou směs můžete variovat bylinkami nebo nadrobno nasekanou zeleninou, třeba mrkví, paprikou, chilli papričkami, česnekem nebo lilkem.