Suroviny
- těstoviny (kvalitní italské ) 200 g
 - extra virgin olivový olej 2 lžíce
 - máslo 1 lžíce
 - česnek 2 stroužky
 - rajčata (San Marzano) 300 g
 - cherry rajčata (hodně zralá ) 10 ks / 1 zralé rajče
 - bazalka 2 snítky
 - parmazán 2 lžíce
 
    
    
Postup přípravy
- Cherry rajčátka překrojte na polovinu. Parmazán nastrouhejte najemno.
 - Bazalku nasekejte také najemno. Česnek oloupejte a trochu rozmáčkněte plochou stranou nože (pustí tak více chuti).
 - Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu. Při vaření těstovin dodržujte 2 zásady – velké množství vody a soli.
 - Pokud budete vařit pastu v malém množstvím vody, těstoviny se rozvaří. Zároveň je potřeba vodu osolit tak, aby byla slaná jako mořská voda.
 - Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte na skus. Zda jsou těstoviny al dente, poznáte tak, že mají uprostřed světlou tečku. Takto uvařené těstoviny mají mnohem nižší glykemický index a jsou tak pro tělo mnohem lépe stravitelné.
 - Zatímco se vaří těstoviny, rozpalte pánev na vyšší stupeň, vlijte na ni olej a za okamžik přidejte česnek. Dejte pozor, aby se česnek nespálil, jeho úkolem je pouze ovonět olej.
 - Přidejte čerstvá rajčata a nechte asi 2 minutky restovat. Česnek vyndejte a vyhoďte, svou funkci již splnil. Přidejte omáčku/rajčata v konzervě, bazalku nasekanou najemno, osolte, opepřete a nechte ještě asi 5 minut probublávat, aby omáčka získala na síle.
 - Sundejte z plotny. Nakonec přidejte máslo a zamíchejte, aby se vytvořila emulze. Vezměte kleště či pinzetu a přímo z hrnce i s trochou vody vhoďte těstoviny do pánve k omáčce.
 - Promíchejte a podávejte. Na talíři ozdobte bazalkou a čerstvě strouhaným parmazánem.
 
Vyzkoušejte také tradiční spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Naprosto dokonalé spaghetti carbonara