Pečený losos v papilotě s rajčaty a olivami podávaný s bulgurem

Moje hodnocení
4x

Pečení v papilotě neboli v balíčku z pečicího papíru je nejen velmi efektní, ale díky pečlivému uzavření se v balíčku zachová veškerá šťavnatost a chutě se báječně propojí. Často se využívá právě pro přípravu ryb. Důležité je kombinovat ingredience s podobnou délkou přípravy. K rybě se hodí letní zelenina, která nepotřebuje moc času – rajčata, cuketa, paprika, cibulka....

1 porce
30 minut

Suroviny

  • filet z lososa s kůží 1 ks (150 g)
  • bulgur v suchém stavu 40 g
  • česnek 1 stroužek
  • rajčata (cherry rajčátka) 100 g
  • kapary 1 lžička
  • černé olivy, vypeckované 15 g
  • bazalka (čerstvá bazalka) 1 hrst
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • voda 4 lžíce
  • sůl
  • pečicí papír 1 arch (30 x 40 cm)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Bulgur propláchněte horkou vodou, aby trochu změkl. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cherry rajčátka omyjte a nařízněte, aby z nich později při pečení snáze vytekla šťáva. Filet z lososa rovněž omyjte.
  3. Připravte si arch pečicího papíru. Doprostřed nasypte propláchnutý bulgur, na něj položte lososa a obojí lehce osolte. Následně přidejte na papír cherry rajčátka, kapary, olivy, nakrájený česnek a čerstvou bazalku a na závěr vše přelijte 1 lžící citronové šťávy a 4 lžícemi vody. Nyní veškerou náplň uzavřete do papírové kapsy (čili „papiloty“) – jednu volnou stranu papíru přehněte přes náplň a poté začněte volné okraje archu podél celé náplně postupně přehýbat vždy směrem ke středu kapsy, abyste papilotu náležitě utěsnili; postupujte přitom od jednoho kraje papiloty směrem ke druhému (až dojdete na konec papiloty, můžete papír sešít sešívačkou).
  4. Tímto způsobem byste měli vytvořit balíček přibližně ve tvaru půlkruhu. Hotovou papilotu přemístěte na plech, vložte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 170–180 °C. Ihned po upečení papilotu rozřízněte a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Fitrecepty

Jíme zdravě Fitrecepty

Prakticky ukázat, že můžete dobře a chutně jíst, a přitom zhubnout i aktivně sportovat, stálo za nápadem a úspěšným blogem Fitrecepty tria Petra Nováka, Barbory Lundgren a Barbory Hlubučkové. Jejich poslední kuchařka se zaměřuje na podzimní sezonu a přináší nové nápady na zdravé, výživné, lahodné a zároveň zajímavé snídaně, obědy, večeře, svačiny i dezerty. Vedle 94 receptů v knize najdete i návod výživového poradce na vyvážený jídelníček. Zaujmou i neotřelé kombinace surovin, které však běžně seženete i zpravidla rychlá příprava pokrmů do 30 minuty.

Jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty