Suroviny
- filet z lososa (s kůží) 1 ks (150 g)
- bulgur (v suchém stavu) 40 g
- česnek 1 stroužek
- cherry rajčata 100 g
- kapary 1 lžička
- černé olivy (vypeckované) 15 g
- bazalka (čerstvá ) 1 hrst
- citronová šťáva 1 lžíce
- voda 4 lžíce
- pečicí papír 1 arch (30 x 40 cm)
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Bulgur propláchněte horkou vodou, aby trochu změkl. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cherry rajčátka omyjte a nařízněte, aby z nich později při pečení snáze vytekla šťáva. Filet z lososa rovněž omyjte.
- Připravte si arch pečicího papíru. Doprostřed nasypte propláchnutý bulgur, na něj položte lososa a obojí lehce osolte. Následně přidejte na papír cherry rajčátka, kapary, olivy, nakrájený česnek a čerstvou bazalku a na závěr vše přelijte 1 lžící citronové šťávy a 4 lžícemi vody. Nyní veškerou náplň uzavřete do papírové kapsy (čili „papiloty“) – jednu volnou stranu papíru přehněte přes náplň a poté začněte volné okraje archu podél celé náplně postupně přehýbat vždy směrem ke středu kapsy, abyste papilotu náležitě utěsnili; postupujte přitom od jednoho kraje papiloty směrem ke druhému (až dojdete na konec papiloty, můžete papír sešít sešívačkou).
- Tímto způsobem byste měli vytvořit balíček přibližně ve tvaru půlkruhu. Hotovou papilotu přemístěte na plech, vložte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 170–180 °C. Ihned po upečení papilotu rozřízněte a podávejte.
Pečený losos v papilotě s rajčaty a olivami podávaný s bulgurem 2 Zdroj: Jak jíme zdravě v létě