Sýrová focaccia s vejci a rajčátky

Moje hodnocení
7x

Ano, můžete si dát k vajíčkům pečivo nebo si je navršit na plátek chleba – ale co takhle spojit všechno dohromady do voňavé italské snídaně, lehkého oběda nebo večeře?

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • sušené droždí 1 a 1/4 lžičky
  • cukr krupice 1 lžička
  • teplá voda 160 ml
  • hladká mouka 225 g + na poprášení
  • vejce (sůl) 1 lžička
  • olivový olej 1/2 lžíce + na zakapání
  • vejce 4 ks
  • pancetta nebo slanina 8 plátků
  • rajčata (cherry rajčátka) 250 g
  • nastrouhaný polotvrdý sýr 100 g
  • chilli (chilli vločky) 1 lžička
  • lístky čerstvé bazalky 1 hrst

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Droždí, cukr a vodu promíchejte v míse a nechte na teplém místě stát asi 5 minut, až se na povrchu objeví bublinky.
  2. K droždí prosejte mouku, přidejte kvásek, sůl a olej a spojte do těsta. Vyklopte ho na pomoučenou plochu a hněťte asi 5 minut, až bude hladké a pružné. Vraťte ho do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 15 až 20 minut. Troubu předehřejte na 220 °C.
  3. Těsto rozválejte na obdélník nebo čtverec o straně asi 25 cm a vložte na plech podobných rozměrů vyložený papírem na pečení. Vytlačte do stran.
  4. Na těsto rovnoměrně vyklepněte vejce, poklaďte ho slaninou a rozkrojenými rajčátky, posypte sýrem, chilli a bazalkou. Zakapejte olivovým olejem, vložte do trouby a pečte asi 12 až 14 minut, až těsto zezlátne, vejce zpevní a slanina se vyškvaří.

PRIMA TIP: Focaccia z chlebového těsta je oblíbeným druhem italského pečiva. Obvykle voní po rozmarýnu, zakapává se olivovým olejem a sype hrubou solí. Rychlé pečení při vyšší teplotě zajistí její hladký zlatavý povrch a nadýchanost těsta, což platí i o této vydatné variantě. Focaccia je nejlepší brzy po upečení, podává se krájená na řezy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty