Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sýrová focaccia s vejci a rajčátky
Ano, můžete si dát k vajíčkům pečivo nebo si je navršit na plátek chleba – ale co takhle spojit všechno dohromady do voňavé italské snídaně, lehkého oběda nebo večeře?
do 1 hodiny
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- sušené droždí 1 a 1/4 lžičky
- cukr krupice 1 lžička
- teplá voda 160 ml
- hladká mouka 225 g + na poprášení
- sůl 1 lžička
- olivový olej 1/2 lžíce + na zakapání
- vejce 4 ks
- pancetta nebo slanina 8 plátků
- cherry rajčátka 250 g
- nastrouhaný polotvrdý sýr 100 g
- chilli vločky 1 lžička
- lístky čerstvé bazalky 1 hrst
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C. Droždí, cukr a vodu promíchejte v míse a nechte na teplém místě stát asi 5 minut, až se na povrchu objeví bublinky.
- K droždí prosejte mouku, přidejte kvásek, sůl a olej a spojte do těsta. Vyklopte ho na pomoučenou plochu a hněťte asi 5 minut, až bude hladké a pružné. Vraťte ho do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 15 až 20 minut. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Těsto rozválejte na obdélník nebo čtverec o straně asi 25 cm a vložte na plech podobných rozměrů vyložený papírem na pečení. Vytlačte do stran.
- Na těsto rovnoměrně vyklepněte vejce, poklaďte ho slaninou a rozkrojenými rajčátky, posypte sýrem, chilli a bazalkou. Zakapejte olivovým olejem, vložte do trouby a pečte asi 12 až 14 minut, až těsto zezlátne, vejce zpevní a slanina se vyškvaří.
PRIMA TIP: Focaccia z chlebového těsta je oblíbeným druhem italského pečiva. Obvykle voní po rozmarýnu, zakapává se olivovým olejem a sype hrubou solí. Rychlé pečení při vyšší teplotě zajistí její hladký zlatavý povrch a nadýchanost těsta, což platí i o této vydatné variantě. Focaccia je nejlepší brzy po upečení, podává se krájená na řezy.