Suroviny
- droždí (sušené ) 1 a 1/4 lžičky
- cukr krupice 1 lžička
- voda (teplá ) 160 ml
- hladká mouka 225 g + na poprášení
- olivový olej 1/2 lžíce + na zakapání
- vejce 4 ks
- pancetta (nebo slanina) 8 plátků
- cherry rajčata 250 g
- polotvrdý sýr (nastrouhaný) 100 g
- chilli (chilli vločky) 1 lžička
- bazalka (lístky čerstvé bazalky) 1 hrst
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Droždí, cukr a vodu promíchejte v míse a nechte na teplém místě stát asi 5 minut, až se na povrchu objeví bublinky.
- K droždí prosejte mouku, přidejte kvásek, sůl a olej a spojte do těsta. Vyklopte ho na pomoučenou plochu a hněťte asi 5 minut, až bude hladké a pružné. Vraťte ho do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 15 až 20 minut. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Těsto rozválejte na obdélník nebo čtverec o straně asi 25 cm a vložte na plech podobných rozměrů vyložený papírem na pečení. Vytlačte do stran.
- Na těsto rovnoměrně vyklepněte vejce, poklaďte ho slaninou a rozkrojenými rajčátky, posypte sýrem, chilli a bazalkou. Zakapejte olivovým olejem, vložte do trouby a pečte asi 12 až 14 minut, až těsto zezlátne, vejce zpevní a slanina se vyškvaří.
PRIMA TIP: Focaccia z chlebového těsta je oblíbeným druhem italského pečiva. Obvykle voní po rozmarýnu, zakapává se olivovým olejem a sype hrubou solí. Rychlé pečení při vyšší teplotě zajistí její hladký zlatavý povrch a nadýchanost těsta, což platí i o této vydatné variantě. Focaccia je nejlepší brzy po upečení, podává se krájená na řezy.
Sýrová focaccia s vejci a rajčátky 2 Zdroj: Marek Kučera
Upečte základní focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE