Vývar
- srdíčko (kachní) 600 g
- kachní krky 4 ks
- mrkev 2 ks
- celer 1/2 ks
- cibule 1 ks
- bobkový list 3 ks
- celý pepř 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- sůl
- voda 2 litry
Polévka
- máslo 20 g
- hladká mouka 2 vrchovaté lžíce
- vývar 1 a 1/2 litru
- květák 1/2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový květ
- smetana ke šlehání 100 ml
- srdíčko (uvařená a obrané maso z krků)
- zelenina (uvařená)
- hladkolistá petržel (nebo libeček)
Postup přípravy
- Nejprve připravte vývar. Do hrnce dejte kachní srdíčka a krky. Přidejte očištěnou mrkev, celer, cibuli a koření. Zalijte studenou vodou a vařte na mírném ohni 2 hodiny. Poté vyndejte maso a zeleninu a vývar přeceďte přes jemné síto vyložené gázou.
- V čistém hrnci rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a upražte růžovou jíšku. Zalijte horkým vývarem a rozmíchejte metličkou dohladka. Přiveďte k varu a přisypte květák rozdělený na růžičky. Osolte, opepřete a dochuťte muškátovým květem. Vařte 10 minut.
- Do polévky vmíchejte smetanu ke šlehání a přidejte nakrájená kachní srdíčka, obrané maso z krků a nakrájenou mrkev a celer z vývaru. Nakonec dozdobte nasekanou petrželí nebo libečkem.
Jednoduchý kachní kaldoun s kořenovou zeleninou a květákem Zdroj: S Klárou v kuchyni
Vyzkoušejte také drůbeží kaldoun s nudlemi podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE