Suroviny
- kuřecí droby 1 balení
- strouhaná kořenová zelenina 100 g
- Máslo 50 g + 100 g na jíšku
- hladká mouka 2 lžíce
- špetka muškátového květu
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- čerstvá hladkolistá petržel
Játrové knedlíčky
- kuřecí játra 80 g
- Máslo 20 g
- Vejce 1 ks
- Strouhanka 2 lžíce
- Mléko 2 lžíce
- Majoránka
- Česnek 1 stroužek
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Droby dejte vařit do studené vody (asi 3 litry) a mírně osolte, opepřete a ochuťte muškátovým květem. Na 50 g másla osmažte zeleninu a přidejte k drobům. Zvolna vařte hodinu a půl. Ke konci varu zahustěte polévku hladkou jíškou (na rozpuštěném másle zpěňte mouku a osmahněte). Nechte povařit a přeceďte.
- Připravte si knedlíčky. V hluboké míse třete máslo s vejcem, solí a pepřem, přidejte rozmačkaný česnek, majoránku, strouhanku, mléko a nasekaná játra. Těsto na knedlíčky můžete také připravit v mixéru. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte strouhanku. Tvarujte malé knedlíčky a zavařujte je do vařící polévky po dobu 7–10 minut.
- Polévku dozdobte nasekanou hladkolistou petrželkou a podávejte.