Akademiekvality.cz

Poctivý kachní kaldoun s nudlemi a kořenovou zeleninou

Moje hodnocení
4x

Co si dopřát po zimní procházce, kdy se potřebujete příjemně prohřát? Doporučujeme poctivý kachní kaldoun, který má pořádné grády. Jeho základem je samozřejmě vývar z kachny a kořenová zelenina. A právě mrkev, celer a petržel obsahují mnoho vitaminů, minerálů i esenciálních olejů nezbytných pro naše zdraví. Aby byla polévka o něco hutnější, což oceníte především v chladném počasí, obohatili jsme ji o smetanu a nezapomněli přidat také nudle.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • kachní vývar 800 ml
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • cibule (menší cibule) 1 ks
  • kořenová zelenina nakrájená na kostičky (mrkev, celer, petržel) 150 g
  • květák 50 g
  • řapíkatý celer 1 řapík
  • široké nudle 150 g
  • máslo 3 lžíce
  • hladká mouka 40 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst

Postup přípravy

  1. Na lžíci másla orestujte kořenovou zeleninu, květák i řapíkatý celer, vše nakrájené na kostičky. Až zelenina začne zlátnout, přidejte cibuli a ještě 10 minut restujte a zalijte vývarem. Jakmile vývar začne vřít, nalijte smetanu a vařte dalších 20 minut.
  2. Mezitím rozpusťte máslo v jiném rendlíku a nasypte mouku a špetku muškátového oříšku. Na mírném ohni opékejte 5 minut. Hotovou jíšku nechte vychladnout a přes síto ji propasírujte do vroucí polévky. Jíška se musí alespoň 5 minut provařit.
  3. Polévku dochuťte solí, pepřem a přidejte vařené nudle a nasekanou petržel.

PRIMA TIP: Na kachní vývar můžete použít kachní krky a žaludky, které po uvaření oberte a maso použijte jako vložku do polévky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty