Suroviny
- vývar (kachní ) 800 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- cibule (menší ) 1 ks
- zelenina (kořenová,nakrájená na kostičky (mrkev, celer, petržel)) 150 g
- květák 50 g
- řapíkatý celer 1 řapík
- nudle (široké ) 150 g
- máslo 3 lžíce
- hladká mouka 40 g
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný )
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na lžíci másla orestujte kořenovou zeleninu, květák i řapíkatý celer, vše nakrájené na kostičky. Až zelenina začne zlátnout, přidejte cibuli a ještě 10 minut restujte a zalijte vývarem. Jakmile vývar začne vřít, nalijte smetanu a vařte dalších 20 minut.
- Mezitím rozpusťte máslo v jiném rendlíku a nasypte mouku a špetku muškátového oříšku. Na mírném ohni opékejte 5 minut. Hotovou jíšku nechte vychladnout a přes síto ji propasírujte do vroucí polévky. Jíška se musí alespoň 5 minut provařit.
- Polévku dochuťte solí, pepřem a přidejte vařené nudle a nasekanou petržel.
PRIMA TIP: Na kachní vývar můžete použít kachní krky a žaludky, které po uvaření oberte a maso použijte jako vložku do polévky.
Poctivý kachní kaldoun s nudlemi a kořenovou zeleninou 2 Zdroj: www.akademiekvality.cz
Poctivý kachní kaldoun s nudlemi a kořenovou zeleninou 3 Zdroj: www.akademiekvality.cz