Suroviny
- kuřecí skelet 3 ks
- květák 1/2 ks nebo 1 malý
- sůl
- pepř
- máslo
- cibule (neoloupaná) 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
Knedlíčky
- rohlík (den staré ) 2 ks
- vejce 1 ks
- máslo 50 g
- mléko
- strouhanka
- hladkolistá petržel
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Kuřecí skelety a cibuli omyjte, vložte do hrnce, osolte a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu z vývaru, plamen stáhněte a vařte na mírném ohni tři hodiny.
- Květák nakrájejte na malé růžičky, vložte do hrnce, osolte, zalijte vodou a dejte vařit. Uvařte na skus.
- Rohlíky nakrájejte a zalijte mlékem. Bílek vyšlehejte do husté pěny.
- V druhé míse vyšlehejte máslo se solí, pomalu přidejte žloutek a zašlehejte. Přidejte vymačkané rohlíky, pokrájenou petržel, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek (jen 3x strouhněte na struhadle) a opatrně zamíchejte sníh z bílku.
- Jestliže je směs řídká, přidejte strouhanku. Tvořte malé knedlíčky, a zavařte ve vařící vodě. Zkuste jeden uvařit na zkoušku a podle konzistence můžete přidat ještě strouhanku.
- Polévku sceďte, oberte maso, vraťte do vývaru, přidejte povařený květák. Zahustěte světlou jíškou z másla a mouky a povařte. Na závěr vložte do polévky knedlíčky a ozdobte nasekanou petrželí.