Suroviny
- čočka (velkozrnná čočka (např. Menu Gold)) 350 g
- mrkev 200 g
- celer 200 g
- cukr krystal
- ocet
- česnek 1 stroužek
- olivový olej
- cibule 100 g
- sójová omáčka
- makrela (uzená ) 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čočku vložte do vroucí vody a společně s kořenovou zeleninou uvařte na „skus“. Poté zeleninu nakrájejte na hranolky, jemně pocukrujte, zakápněte octem, osolte dle chuti a dopečte v troubě nebo na pánvi s rozpuštěným kouskem másla do zlatova.
- Čočku ochuťte sójovou omáčkou, utřeným česnekem, osolte, opepřete a přidejte na lžíci olivového oleje a zarestovanou cibuli.
- Makrely zbavte kůže a kostí a nakrájejte na kousky.
- Ochucenou čočku servírujte společně s kousky makrely a pečenou zeleninou.
PRIMA TIP: Můžete použít i jiné druhy čočky, například černou drobnozrnnou belugu nebo horskou čočku, která má zajíavou načervenalou barvu a oříškovou chuť. Obě varianty jsou drobnozrnné, takže se rychleji uvaří.