Suroviny
- čočka (berglinsen (např. Menu Gold)) 200 g
- cibule 100 g
- celer 50 g
- mrkev 50 g
- petržel 50 g
- česnek 1 stroužek
- sójová omáčka
- drcená rajčata 250 g
- olej
- cukr krystal
- filet z lososa 600 g
- tymián (čerstvý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čočku berglinsen vložte do vroucí vody, přidejte snítku tymiánu a uvařte ji „na skus“, trvá to 16–20 minut. Poté ji slijte a nechte zatím stranou.
- Na rozehřátém oleji zarestujte nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte česnek nakrájený na plátky a zakápněte sójovou omáčkou. Nechte odpařit a vmíchejte drcená rajčata. Omáčku povařte asi 10 minut.
- Do rajčatové směsi přidejte uvařenou čočku, dochuťte solí, pepřem a cukrem a nechte odstát.
- Lososa nakrájejte na jednotlivé porce. Osolte, potřete olejem, ochuťte tymiánem a ogrilujte, nejprve kůží dolů, z každé strany asi 2–3 minuty. Podávejte s čočkou.
Berglinsen aneb horská čočka
- Čočka berglinsen, které se také říká horská čočka, má menší zrnka o velikosti 4 až 5 milimetrů, je na skus pevná a aromatičtější než velkozrnná čočka, která je v českých kuchyních nejrozšířenější. Pěstuje se v nadmořských výškách od 700 do 1 500 metrů a nejen podle toho, ale i podle podnebí, kde se pěstuje, získává svůj unikátní vzhled. Může být tmavší, světlejší nebo s drobnými skvrnkami.
- Horská čočka má velmi vysoký obsah bílkovin, díky čemuž je vynikající náhražkou masa. Vysoký podíl vlákniny má pozitivní vliv na zažívání a velmi nízký obsah tuků dělá z horské čočky ideální ingredienci pro nízkokalorické jídlo s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin.
- Před vařením ji není potřeba namáčet. Stačí propláchnout studenou vodou a vařit 16 až 20 minut na mírném ohni tak, aby byla stále na skus pevná. Ke konci vaření přidejte sůl a koření.
- Skvělé jsou i klíčky z horské čočky, které se skvěle hodí k salátům. Pro lepší stravitelnost je můžete spařit horkou vodou nebo blanšírovat a rychle zchladit.