Grilovaný losos s horskou čočkou v drcených rajčatech

Moje hodnocení
8x

Ryby a luštěniny si náramně rozumějí. Zkuste ke grilované rybě podávat čočku, můžete ji připravit jako salát nebo jako teplou přílohu. My jsme zvolili výbornou berglinsen neboli horskou čočku, která má příjemnou oříškovou chuť a malá zrnka, která se jen tak nerozvaří.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Čočku berglinsen vložte do vroucí vody, přidejte snítku tymiánu a uvařte ji „na skus“, trvá to 16–20 minut. Poté ji slijte a nechte zatím stranou.
  2. Na rozehřátém oleji zarestujte nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte česnek nakrájený na plátky a zakápněte sójovou omáčkou. Nechte odpařit a vmíchejte drcená rajčata. Omáčku povařte asi 10 minut.
  3. Do rajčatové směsi přidejte uvařenou čočku, dochuťte solí, pepřem a cukrem a nechte odstát.
  4. Lososa nakrájejte na jednotlivé porce. Osolte, potřete olejem, ochuťte tymiánem a ogrilujte, nejprve kůží dolů, z každé strany asi 2–3 minuty. Podávejte s čočkou.

Berglinsen aneb horská čočka

  • Čočka berglinsen, které se také říká horská čočka, má menší zrnka o velikosti 4 až 5 milimetrů, je na skus pevná a aromatičtější než velkozrnná čočka, která je v českých kuchyních nejrozšířenější. Pěstuje se v nadmořských výškách od 700 do 1 500 metrů a nejen podle toho, ale i podle podnebí, kde se pěstuje, získává svůj unikátní vzhled. Může být tmavší, světlejší nebo s drobnými skvrnkami.
  • Horská čočka má velmi vysoký obsah bílkovin, díky čemuž je vynikající náhražkou masa. Vysoký podíl vlákniny má pozitivní vliv na zažívání a velmi nízký obsah tuků dělá z horské čočky ideální ingredienci pro nízkokalorické jídlo s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin.
  • Před vařením ji není potřeba namáčet. Stačí propláchnout studenou vodou a vařit 16 až 20 minut na mírném ohni tak, aby byla stále na skus pevná. Ke konci vaření přidejte sůl a koření.
  • Skvělé jsou i klíčky z horské čočky, které se skvěle hodí k salátům. Pro lepší stravitelnost je můžete spařit horkou vodou nebo blanšírovat a rychle zchladit.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Menu Gold


Přečtěte si také

Recepty