Suroviny
- houba (kotrč kadeřavý; případně klobouky hříbků) 300 g
- hovězí vývar 2,5 l
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 60 g
- hladká mouka 60 g
- mletá paprika 1 lžíce
- černý pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Nejprve pořádně očistěte kotrč – jeho čištění je na receptu nejnáročnější fáze, u které často můžete ztratit nervy, důležité je však myslet na to, že výsledná chuť polévky vás natolik okouzlí, že na počáteční trápení s čištěním ihned zapomenete. Kvůli členitosti houby se totiž při růstu dostávají do kotrče jehličky, hlína i lístky z okolí a je poměrně složité je z houby vyjmout, proto je dobré ji nejprve rozlámat na menší kousky, poté jde čištění lépe.
- Kousky houby propláchněte pod proudem vody a pokud je to třeba, houbičkou setřete z houby případnou hlínu (já jsem místy používala i štětec na vyčištění od hlíny, ale i pinzetu na vyjmutí zarostlých jehliček).
- Očištěný kotrč vložte do hrnce. Zalijte ho 1 l vývaru. Hrnec přikryjte poklicí a dejte ho na střední stupeň vařit. Takto kotrč duste 20 minut.
- Poté ho sceďte a nakrájejte na menší kousky. Nyní si připravte cibuli, kterou očistěte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku také očistěte a poté je prolisujte.
- Dále si připravte základ na polévku. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo a cibuli na něm nechte zesklovatět, poté přisypte mouku a při mírné teplotě míchejte, dokud směs lehce nezezlátne. Pozor však, abyste mouku nespálili!
- Když je směs hezky zlatavá, přidejte prolisovaný česnek, mletou papriku, pepř a sůl. Vše hbitě promíchejte, aby koření na horké pánvi nezhořklo a postupně začněte přilévat studený vývar, kterým připravenou směs rozmíchejte. Vývar přilévejte postupně po větších dávkách. Nepřilévejte ho příliš málo, jinak se začnou dělat spečeniny.
- Na druhou stranu není dobré ho do směsi nalít naráz, aby se mouka nezahltila a nevznikly odpeky. Do vzniklé mírně husté polévky přidejte nakrájený kotrč a v polévce ho ještě 10 minut povařte.
- Na závěr polévku dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Servírujte ji ještě horkou a jako přílohu podávejte čerstvý chléb.
Další variaci na tuto oblíbenou, tentokrát i s videoreceptem:
Kompletní recept najdete ZDE: Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Nebo ochutnejte některou z dalších houbových polévek: