Neplecha na plechu

Falešná dršťková polévka z kotrče - lepší než originál

Moje hodnocení
1x

Už jste slyšeli o houbě kotrč kadeřavý? Lesy jsou jí plné od srpna do října a uvařit si z ní můžete fantastickou polévku – falešnou dršťkovou. Ideální pro milovníky hutnějších polévek s vůní mleté papriky.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Nejprve pořádně očistěte kotrč – jeho čištění je na receptu nejnáročnější fáze, u které často můžete ztratit nervy, důležité je však myslet na to, že výsledná chuť polévky vás natolik okouzlí, že na počáteční trápení s čištěním ihned zapomenete. Kvůli členitosti houby se totiž při růstu dostávají do kotrče jehličky, hlína i lístky z okolí a je poměrně složité je z houby vyjmout, proto je dobré ji nejprve rozlámat na menší kousky, poté jde čištění lépe.
  2. Kousky houby propláchněte pod proudem vody a pokud je to třeba, houbičkou setřete z houby případnou hlínu (já jsem místy používala i štětec na vyčištění od hlíny, ale i pinzetu na vyjmutí zarostlých jehliček).
  3. Očištěný kotrč vložte do hrnce. Zalijte ho 1 l vývaru. Hrnec přikryjte poklicí a dejte ho na střední stupeň vařit. Takto kotrč duste 20 minut.
  4. Poté ho sceďte a nakrájejte na menší kousky. Nyní si připravte cibuli, kterou očistěte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku také očistěte a poté je prolisujte.
  5. Dále si připravte základ na polévku. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo a cibuli na něm nechte zesklovatět, poté přisypte mouku a při mírné teplotě míchejte, dokud směs lehce nezezlátne. Pozor však, abyste mouku nespálili!
  6. Když je směs hezky zlatavá, přidejte prolisovaný česnek, mletou papriku, pepř a sůl. Vše hbitě promíchejte, aby koření na horké pánvi nezhořklo a postupně začněte přilévat studený vývar, kterým připravenou směs rozmíchejte. Vývar přilévejte postupně po větších dávkách. Nepřilévejte ho příliš málo, jinak se začnou dělat spečeniny.
  7. Na druhou stranu není dobré ho do směsi nalít naráz, aby se mouka nezahltila a nevznikly odpeky. Do vzniklé mírně husté polévky přidejte nakrájený kotrč a v polévce ho ještě 10 minut povařte.
  8. Na závěr polévku dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Servírujte ji ještě horkou a jako přílohu podávejte čerstvý chléb.

Další variaci na tuto oblíbenou, tentokrát i s videoreceptem:

Kompletní recept najdete ZDE: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Nebo ochutnejte některou z dalších houbových polévek:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty