Polévka
- hřiby 500 g
- smetana ke šlehání 300 ml
- plnotučné mléko 200 ml
- brambory 750 g
- cibule 250 g
- hladká mouka 100 g
- houbové koření 1/2 lžíce
- nové koření
- pepř celý
- bobkový list
- česnek
- ocet
- olej 50 ml
- sůl
- kopr
Osúch
- droždí 20 g
- cukr krupice 1 lžička
- mléko (vlažné) 50 ml
- sůl 10 g
- brambory (uvařené a nastrouhané) 4 ks
- polohrubá mouka 400 g
Vrchní vrstva
- zakysaná smetana 400 g
- vejce 3 ks
- sůl 20 g
Postup přípravy
- Do malého hrnce dejte asi 250 ml vody, přidejte koření, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut.
- Do vysokého hrnce nalijte olej, dejte na něj najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji osmažte dozlatova. Potom přidejte nakrájené hříbky a na malé kostky nakrájené brambory. Přes sítko pak do hrnce nalijte připravený kořeněný vývar a přilijte další 2 litry vody. Vařte, dokud brambory nezměknou.
- V misce prošlehejte část smetany a mléka spolu s moukou dohladka. Tuto směs za stálého míchání přilijte do polévky, stejně tak zbylé mléko a smetanu a nechte vše ještě provařit. Pak dochuťte solí a přidejte nakrájený kopr.
- Poté polévku odstavte z ohně, počkejte asi 5 minut a podle chuti přidejte ocet.
- Osúch: Smíchejte droždí, cukr a mléko a nechte vzejít kvásek. Přidejte nastrouhané brambory a mouku, promíchejte a těsto nechte vykynout. Po vykynutí ještě propracujte, vyválejte a dejte na plech.
- Suroviny na vrchní vrstvu dobře promíchejte a naneste na těsto, nakonec posypejte nasekaným koprem.
- Pečte na 170 stupňů, 30–40 minut.
Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou Zdroj: Zochova chata
Dokonalý odpočinek i gurmánské zážitky
Hotel Zochova chata se svým dokonale vybaveným wellnes & spa centrem nabízí hostům výjimečnou atmosféru v srdci nádherné přírody Malých Karpat, nedaleko od česko-slovenských hranic. Zochova chata láká i ty nejnáročnější hosty nejen svým velkorysým moderním pojetím horského stylu, ale právě i geniem loci uprostřed panenské přírody. Vynikající gastronomické zážitky hostům dopřeje šéfkuchař Peter Holec, který menu místní restaurace kromě originálně pojaté klasiky slovenské kuchyně rád zpestří i sezonními malokarpatskými specialitami, vyhlášenými dobrotami z místní udírny či dokonale připravenými steaky.
Vyzkoušejte také sedláckou bramboračku se sušenými houbami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE