Zochova chata

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Moje hodnocení
1x

Sběr hub je společnou zálibou ve všech středoevropských státech a Slováci samozřejmě umí houby sbírat a zpracovávat stejně dobře jako my. Vyzkoušejte lahodnou smetanovou polévku s hříbky, kterou připravil šéfkuchař Peter Holec ze Zochovy chaty v Malých Karpatech. K zakousnutí zkuste pro nás trochu netradiční bramborový osúch se zakysanou smetanou a koprem.

6 porcí
60 minut
slovenská

Osúch

Vrchní vrstva

Postup přípravy

  1. Do malého hrnce dejte asi 250 ml vody, přidejte koření, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut.
  2. Do vysokého hrnce nalijte olej, dejte na něj najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji osmažte dozlatova. Potom přidejte nakrájené hříbky a na malé kostky nakrájené brambory. Přes sítko pak do hrnce nalijte připravený kořeněný vývar a přilijte další 2 litry vody. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  3. V misce prošlehejte část smetany a mléka spolu s moukou dohladka. Tuto směs za stálého míchání přilijte do polévky, stejně tak zbylé mléko a smetanu a nechte vše ještě provařit. Pak dochuťte solí a přidejte nakrájený kopr.
  4. Poté polévku odstavte z ohně, počkejte asi 5 minut a podle chuti přidejte ocet.
  5. Osúch: Smíchejte droždí, cukr a mléko a nechte vzejít kvásek. Přidejte nastrouhané brambory a mouku, promíchejte a těsto nechte vykynout. Po vykynutí ještě propracujte, vyválejte a dejte na plech.
  6. Suroviny na vrchní vrstvu dobře promíchejte a naneste na těsto, nakonec posypejte nasekaným koprem.
  7. Pečte na 170 stupňů, 30–40 minut.

Dokonalý odpočinek i gurmánské zážitky

Hotel Zochova chata se svým dokonale vybaveným wellnes & spa centrem nabízí hostům výjimečnou atmosféru v srdci nádherné přírody Malých Karpat, nedaleko od česko-slovenských hranic. Zochova chata láká i ty nejnáročnější hosty nejen svým velkorysým moderním pojetím horského stylu, ale právě i geniem loci uprostřed panenské přírody. Vynikající gastronomické zážitky hostům dopřeje šéfkuchař Peter Holec, který menu místní restaurace kromě originálně pojaté klasiky slovenské kuchyně rád zpestří i sezonními malokarpatskými specialitami, vyhlášenými dobrotami z místní udírny či dokonale připravenými steaky.

www.hotelzochovachata.sk

Vyzkoušejte také sedláckou bramboračku se sušenými houbami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zochova chata


Přečtěte si také

Recepty