Suroviny
- sušené houby 1 hrst
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 1 hrudka
- žampiony (hnědé) 300 g
- houby (směs lesních hub) 150 g
- šalotka 2 ks
- tymián 2 snítky
- vývar (kuřecí nebo zeleninový, silný) 600 ml
- crème fraîche 2 lžíce
Postup přípravy
- Sušené houby dejte do misky, zalijte je 150 ml teplé vody a nechte asi 10 minut namočené.
- Na pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte plátky žampiónů a lesní houby a opékejte 3–4 minuty. Několik lesních hub můžete vyndat a dát stranou pro ozdobení polévky.
- Přidejte nasekanou šalotku, česnek, pár větviček tymiánu a několik minut restujte.
- Přidejte namočené houby, přilijte vodu, ve které byly namočené a vývar. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 10 minut napůl přikryté.
- Po dávkách sběračkou dejte směs do mixéru a rozmixujte tak, aby si houby zachovaly nějakou texturu.
- Vraťte zpátky do hrnce, vmíchejte crème fraîche a dobře dochuťte. Podávejte s plátky opečeného chleba s kozím sýrem a talíř s polévkou ozdobte houbami, které jste si dali stranou.