Suroviny
- brambory 500 g
- sušené houby 60 g
- čerstvé houby 100 g
- smetana ke šlehání 400 ml
- Polotučné mléko 400 ml
- crème fraîche 100 g
- cukr 30 g
- kopr 1 svazek
- máslo 100 g
- hladká mouka 50 g
- křepelčí vejce 10 ks
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- drcený kmín
- ocet
Postup přípravy
- Sušené houby předem namočte do horké vody, minimálně na 1 hodinu.
- V hrnci rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku, lehce zpěňte, zalijte mlékem a prošlehejte metličkou dohladka. Poté přidejte namočené houby i s nálevem a nechte provařit alespoň 15 minut.
- Potom přilijte smetanu, ochuťte octem, kmínem, cukrem, solí a bílým pepřem. Nakonec přisypte nasekaný kopr i se stonky a zjemněte crème fraîche. Nakonec rozmixujte na hladký krém.
- Brambory ve slupce uvařte, oloupejte a nakrájejte na malé kostky. V rendlíku je lehce smíchejte se smetanou a zavařte, až budou krásně krémové, dochuťte nasekanou pažitkou, solí a pepřem.
- Do lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vody vkládejte křepelčí vajíčka a zavařte tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem.
- Po 3 minutách vejce vyjměte a vložte do ledové vody. Po vychlazení je oloupejte.
- Čerstvé houby nakrájejte na čtvrtky a orestujte na másle.
- Připravené smetanové brambory dejte do tvořítka na hluboký talíř. Okolo nandejte orestované hříbky. Na brambory položte rozpůlené křepelčí vajíčko a snítku kopru. Nakonec do talíře opatrně vlijte kulajdový krém.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Michal Motyčka a Pavel Sapík Zdroj: FTV Prima