Najděte si recept
Na co máte chuť?

Proslulá houbová polévka tety Růži
Teta Růža a její manžel Karel byli oblíbenými postavami jedné klasické chatové osady, ztracené ve středočeských lesích. Díky nim se stali i vynikajícími houbaři a polévka tety Růži, kterou nezištně vařila pro celu osadu, nabyla mýtických rozměrů. Zkuste ji také!
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- lesní houby 300–400 g
- máslo nebo sádlo na osmažení
- brambory, nakrájené na kostičky 2–3 ks
- hrubá mouka 2 lžíce
- sůl
- majoránka
- česnek na dochucení
Nočky:
- hrubá mouka 2–3 lžíce
- vejce 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Očištěné houby nakrájejte na jemné plátky. V hrnci je zlehka smažte na tuku, až trochu zvláční a pustí vodu. Zalijte asi 1,2 litru studené vody, vsypte brambory, osolte a uveďte do varu.
- Mouku rozmíchejte v hrnku se studenou vodou, vlijte k polévce a dobře rozmíchejte. Vařte na nízkém stupni asi 30 minut, až houby a brambory změknou.
- Mezitím rozmíchejte mouku s vejcem a případně trochou vody na hustou kašičku a trochu ji osolte. Před koncem varu polévky do ní zavařujte nočky, které odkrajujte lžičkou.
- Nakonec polévku dochuťte majoránkou a česnekem, rozetřeným v troše soli.