Suroviny
- houby (pokrájení; pevné (i mražené)) cca 2 hrsti
- cibule 1 ks
- klobása (papriková) 1 ks
- brambory (větší) 2 ks
- celerová nať 2 stonky
- česnek 2 stroužky
- máslo (nebo 1 lžíce sádla/oleje) 1 plátek
- sladká paprika 1 lžíce
- sladká smetana 100 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky klobásu a nechte ji rozvonět.
- Zasypte hladkou moukou, nechte chvilku zarestovat, pak poprašte paprikou a zalijte vodou nebo vývarem.
- Dobře rozmíchejte a přidejte houby, pokrájenou celerovou nať a na kostičky nakrájené brambory. Vařte pozvolna, aby se mouka nepřichytávala, dokud nebudou brambory měkké.
- Nakonec vlijte smetanu, vmíchejte drcený česnek a dochuťte čerstvým pepřem. Už jen naposledy s česnekem nechte přejít varem a odstavte.
Mějte na paměti, že některé houby je třeba tepelně upravovat minimálně 20 minut. Patří mezi ně například modrající houby jako hřib kovář, koloděj nebo také václavky a čirůvky.