Suroviny
- shiitake 200 g
- houby (jiné oblíbené houby - hlíva, jidášovo ucho, hnědé žampiony...) 300 g
- zeleninový vývar 1 l
- zázvor (na tenké plátky) 4 cm
- citronová tráva (nasekaná na menší kusy) 2 ks
- olej 2 lžíce
- cibule (nasekaná nadrobno) 2 ks
- kokosové mléko (doporučuji bio od Alnatury) 1 plechovka
- sójová omáčka 1 lžíce
- zelená curry pasta podle chuti
- citronová šťáva 2 lžíce
- koriandr (odpůrci jako já nahradí petrželkou)
- sůl
Postup přípravy
- V menším hrnci zahřívejte vývar, přidejte citronovou trávu a zázvor. Přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat pod pokličkou, dokud nepřipravíte vše ostatní (asi 15–20 minut).
- Pusťte se do přípravy hub. Očistěte je, jak jste zvyklí (já klobouky otírám kuchyňskou utěrkou) a nakrájejte na větší kousky (několik pěkných si můžete nechat stranou, opéct na pánvičce a použít při servírování). Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte sekanou cibuli a smažte, dokud nezačíná lehce hnědnout. Přidejte houby a opékejte asi 5 minut. Až se rozvoní, lehce je osolte a přilijte k nim přecezený vývar. Přikryjte poklicí a nechte vařit.
- Jakmile jsou houby měkké, dochuťte sójovou omáčkou a kari pastou (já dávám zarovnanou čajovou lžičku). Přidejte i celou plechovku kokosového mléka, citronovou šťávu a dobře promíchejte.
- Podávat můžete s několika opečenými houbami (viz. bod 2) a trochou kokosového krému.