Suroviny
- česnek (oloupaný) 10 stroužků
- olivový olej 4 lžíce
- hřebíček 1 ks
- bobkový list 2 ks
- tymián 2 snítky + na ozdobu
- majoránka 2 snítky + na ozdobu
- zeleninový vývar 1,2 litru
- brambory (nejlépe typu C, oloupané) 700 g
- sůl
- muškátový květ 1 špetka
- smetana ke šlehání 100 ml
- hřiby 2 pořádné hrsti
- pečivo (k podávání)
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Stroužky česneku nahrubo pokrájejte a zvolna opečte na olivovém oleji spolu s bobkovým listem, hřebíčkem a lístky tymiánu a majoránky, jen aby česnek zesklovatěl, ale nezhnědl. Směs se rozvoní a mírně opeče – pak ji zalijte ohřátým zeleninovým vývarem.
- Oloupané brambory pokrájejte na větší kostky a přidejte je do polévky. Nechte vařit cca 15 minut, tj. dokud brambory nebudou měkké (raději ochutnejte, některým to trvá déle, a v krému nechcete cítit chuť nedovařených brambor).
- Mezitím čerstvé houby nakrájejte na plátky a opečte před dokončením polévky na lžíci olivového oleje. Sušené houby namočte v malém kastrůlku v troše vody (stačí jen tak, aby byly potopené) a povařte je cca 10 minut.
- Když jsou brambory měkké, vyjměte bylinky a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Do rozmixované polévky vmíchejte smetanu, opečené houby (pár si jich nechte na ozdobu) nebo vařené i s vodou ve které se vařily, ochutnejte a podle chuti dosolte a opepřete a ochuťte muškátovým květem. Znovu polévku přiveďte k varu a vypněte ji.
- Polévku posypte čerstvými lísky tymiánu a majoránky na talířích a ozdobte troškou olivového oleje.