Suroviny
- Olivový olej 2 lžíce
- Cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- najemno nasekaný čerstvý tymián 2 lžíce
- Bobkový list 2 ks
- řapíkatý celer, nasekaný 4 stonky
- hladkolistá petržel 1 svazek
- Máslo 50 g
- hladká mouka 2 lžíce
- plechovka strakatých nebo červených fazolí 400 g
- borlotti fazole (růžovo-hnědé) 400 g
- plechovka bílých fazolých 400 g
- zeleninový vývar 1 l
- suché bílé vino 1 hrnek
- nastrouhaný parmazán 1 hrnek
- nevařené penne tětsoviny 1 hrnek
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a jemně opékejte nakrájenou cibuli, dokud nebude měkká. Přidejte nasekaný česnek, rozmarýn a bobkové listy a za stálého míchání opékejte asi minutu, potom přidejte nakrájený celer a polovinu nasekané petrželky. Vmíchejte máslo a vařte, dokud celer nezměkne.
- Přisypte mouku a míchejte, aby se všechny ingredience dobře obalily. Potom přidejte všechny fazole a přilijte vývar a víno. Na mírném ohni vařte asi 20 minut, potom vmíchejte parmazán a těstoviny a vařte, dokud penne nebudou al dente.
- Polévka může být zředěna ještě trochou vína, pokud chcete. Vmíchejte zbývající petrželku, pokapejte olivovým olejem a podávejte.