Suroviny
- fazole (různobarevné) 100 g
- vepřové uzené koleno (menší) 1 ks
- bobkový list 2 ks
- pepř několik kuliček
- nové koření několik kuliček
- estragon (nebo tymián) 1 snítka
- česnek 4 stroužky
- sádlo (nebo olej) 2 lžíce
- cibule 2 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- smetana ke šlehání 300 ml
- sůl 1 špetka
- cukr
- ocet
- pečivo (k podávání)
- petrželka (na posypání)
Postup přípravy
- Fazole den předem namočte do studené vody. V lehce osolené vodě s kořením uvařte doměkka uzené koleno.
- Když je maso měkké, vyjměte je, nechte stranou a ve vývaru, ke kterému přidáte bylinky a 3 celé stroužky česneku uvařte doměkka slité fazole.
- Na sádle nechte zpěnit najemno nakrájené cibule. Zapražte je moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku.
- K měkkým fazolím vlijte šlehačku i jíšku a polévku asi 15 minut povařte. Dochuťte ji zbylým česnekem rozetřeným se solí, cukrem a octem a přidejte obrané a na větší kousky pokrájené maso a najemno pokrájenou petrželku. Podávejte s pečivem.