Fazolová uzená polévka

Moje hodnocení
7x

Snad každá západní kuchyně má nějakou tu fazolovou polévku a v té s oblibou figurují nějaké uzeniny nebo uzené maso. Mnoho receptů se usídlilo i za oceánem – tenhle americký import, spíš reexport do staré vlasti, má několik osvěžujících vylepšení.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • suché bílé fazole, den předem propláchnuté a namočené do studené vody 500 g
  • rostlinný olej 3 lžíce
  • cibule, nakrájená 1 ks
  • mrkev nakrájená nadrobno 4 ks
  • řapíkatý celer nakrájený nadrobno 2 řapíky
  • česnek (česnek nakrájený nadrobno) 5 stroužků
  • drůbeží nebo uzený vývar 1,5 litru
  • konzervovaná sekaná rajčata 1 plechovka (400 g)
  • bobkový list 1 ks
  • granulovaný česnek 1 lžička
  • italské bylinky (oregano, bazalka, petrželka) 1 lžička
  • několik listů zelí nebo kapusty, nakrájených na jemné proužky
  • uvařené uzené maso nebo šunka 2 hrsti
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Slijte případnou vodu z namočených fazolí a na cedníku je propláchněte studenou vodou. Ve velkém silnostěnném hrnci rozehřejte olej a na něm smažte cibuli, mrkev a celer asi 4 až 5 minut. Pak přidejte česnek a smažte ještě asi půl minuty.
  2. Přidejte fazole, vývar, rajčata, bobkový list, granulovaný česnek, bylinky a pepř. Uveďte do varu, teplotu snižte a na mírném varu částečně přikryté vařte hodinu a půl. Pak ochutnejte, a pokud nejsou fazole ještě úplně měkké, vařte ještě asi půl hodiny.
  3. Sundejte pokličku a do hrnce vsypte šunku (uzené) a zelí nebo kapustu. Vařte ještě asi 15 až 20 minut. Je-li třeba, osolte, vyndejte bobkový list a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty