Fazolová uzená polévka
Zdroj: Marek Kučera
Fazolová uzená polévka
Zdroj:
Marek Kučera
Snad každá západní kuchyně má nějakou tu fazolovou polévku a v té s oblibou figurují nějaké uzeniny nebo uzené maso. Mnoho receptů se usídlilo i za oceánem – tenhle americký import, spíš reexport do staré vlasti, má několik osvěžujících vylepšení.
Postup přípravy
-
Slijte případnou vodu z namočených fazolí a na cedníku je propláchněte studenou vodou. Ve velkém silnostěnném hrnci rozehřejte olej a na něm smažte cibuli, mrkev a celer asi 4 až 5 minut. Pak přidejte česnek a smažte ještě asi půl minuty.
-
Přidejte fazole, vývar, rajčata, bobkový list, granulovaný česnek, bylinky a pepř. Uveďte do varu, teplotu snižte a na mírném varu částečně přikryté vařte hodinu a půl. Pak ochutnejte, a pokud nejsou fazole ještě úplně měkké, vařte ještě asi půl hodiny.
-
Sundejte pokličku a do hrnce vsypte šunku (uzené) a zelí nebo kapustu. Vařte ještě asi 15 až 20 minut. Je-li třeba, osolte, vyndejte bobkový list a podávejte.
Fazolová uzená polévka 2
Zdroj: Marek Kučera
Fazolová uzená polévka 2
Zdroj:
Marek Kučera