Suroviny
- bílé fazole (suché,den předem propláchnuté a namočené do studené vody) 500 g
- rostlinný olej 3 lžíce
- cibule (nakrájená) 1 ks
- mrkev (nakrájená nadrobno) 4 ks
- řapíkatý celer (nakrájený nadrobno) 2 řapíky
- česnek (nakrájený nadrobno) 5 stroužků
- vývar (drůbeží nebo uzený ) 1,5 litru
- rajčata (konzervovaná sekaná ) 1 plechovka (400 g)
- bobkový list 1 ks
- česnek (granulovaný ) 1 lžička
- bylinky (italské bylinky (oregano, bazalka, petrželka)) 1 lžička
- zelí (několik listů zelí nebo kapusty, nakrájených na jemné proužky)
- uzené maso (uvařené nebo šunka) 2 hrsti
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Slijte případnou vodu z namočených fazolí a na cedníku je propláchněte studenou vodou. Ve velkém silnostěnném hrnci rozehřejte olej a na něm smažte cibuli, mrkev a celer asi 4 až 5 minut. Pak přidejte česnek a smažte ještě asi půl minuty.
- Přidejte fazole, vývar, rajčata, bobkový list, granulovaný česnek, bylinky a pepř. Uveďte do varu, teplotu snižte a na mírném varu částečně přikryté vařte hodinu a půl. Pak ochutnejte, a pokud nejsou fazole ještě úplně měkké, vařte ještě asi půl hodiny.
- Sundejte pokličku a do hrnce vsypte šunku (uzené) a zelí nebo kapustu. Vařte ještě asi 15 až 20 minut. Je-li třeba, osolte, vyndejte bobkový list a podávejte.