Suroviny
- vepřový bůček 1,5 kg
- rozmarýn 1/2 svazku
- mletý koriandr 1 vrchovatá lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- mrkev (různobarevná) 800 g
- sušené švestky (vypeckované) 200 g
- červený vinný ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rýže (nebo chléb či brambory k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Z bůčku odkrojte kůži a žebra. Kůži srolujte a ostrým nožem nakrájejte na proužky široké 1 cm. Osolte je, opepřete a rozložte na hluboký plech. Pečte je zhruba 20 minut dozlatova a dokřupava. Po 15 minutách odrhněte z poloviny rozmarýnu lístky a vmíchejte je do proužků kůže. Dopečte, pak kůži přesuňte na papírové utěrky a odložte.
- Mezitím nakrájejte bůček na 2,5cm kousky, přidejte k nim žebra, osolte je a promíchejte s 1 lžičkou pepře a koriandrem. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a opečte kousky masa ze všech stran dozlatova.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na 3cm kousky. Sušené švestky nakrájejte nahrubo. Přidejte je do kastrolu k masu. Zbylý rozmarýn otrhejte a lístky nasekejte najemno. Přisypte ho do hrnce a opékejte na středním stupni 5 minut za stálého míchání.
- Přilijte vinný ocet a 600 ml vroucí vody a důkladně promíchejte. Přiklopte, vložte do trouby, teplotu ztlumte na 160 °C a duste 1,5 hodiny nebo doměkka. Po 45 minutách obsah kastrolu promíchejte a případně podlijte trochou vody.
- Dušený bůček podávejte s mrkví a švestkami ozdobený křupavou kůží. Výborně chutná s chlebem, rýží nebo bramborami.
Vyzkoušejte také recept na pečenou vepřovou krkovici s medem a hořčicí podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE