Suroviny
- vepřový bůček (prorostlý bio bůček s vrstvou sádla a kůží) 500 g
- jedlá soda 1 lžička
- hlávkový salát 2 ks
- ředkvičky 2 svazky
- mrkev 2 ks
- červená cibule 1 ks
- olivový olej 100 ml
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- chléb (kvasový pšeničný) 2 krajíce
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Bůček nakrájejte i s kůží na silnější plátky a každý plátek několikrát nakrojte na straně, kde není kůže. Kůži na bůčku potřete jedlou sodou a nechte krátce odležet. Potom bůček opláchněte, do pánve nalijte vodu, osolte plátky bůčku a dejte je vařit.
- Vařte, dokud se všechna voda nevyvaří a na mírném plameni pokračujte v opékání na sádle, které se z bůčku uvolnilo, dokud se kůže nevysmaží dokřupava.
- Než se tak stane, opláchněte hlávkový salát, očistěte zeleninu a nachystejte jednoduchý salát se zálivkou z olivového oleje a vinného octa.
- Krajíce chleba nakrájejte na krutony a opečte dozlatova na sádle, ve kterém se připravoval bůček.
- Hotový zlatavý a křupavý bůček podávejte na salátu s chlebovými krutony.
Křupavý bůček se zeleninovým salátem podle Hugo Hromase 2 Zdroj: Bio zebra