Suroviny
- vepřový bůček 1,5 kg
- sůl
- kmín 1 lžíce
Na nádivku
- houska 4–5 ks
- mléko 200 ml
- vejce 2–3 ks
- sůl
- muškátový oříšek 1 větší špetka
- máslo 1 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 150 °C. Maso otřete vlhkou utěrkou a z kratší strany do něj v polovině výšky prořízněte kapsu na náplň. Dejte si pozor, aby jste neprořízli okraje a zároveň bylo maso prořízlé co nejvíce. Kapsu roztáhněte rukou, maso osolte a sůl vmasírujte do masa i kůže.
- Housky nakrájejte na kostičky a v míse pokropte podle potřeby mlékem, jen aby byly navlhčené. Žloutky prošlehejte s trochou soli, muškátového květu a máslem a přidejte do mísy k houskám. Vmíchejte nasekanou petrželku a libeček a zapracujte sníh z bílků. Nádivka musí být vláčná.
- Dutinu v mase naplňte nádivkou a na kratší straně spíchněte kovovou jehlou nebo zašijte režnou nití. Naplněný bůček položte kůží dolů do pekáče, posypte polovinou kmínu, podlijte trochou vody, jen aby v ní ležela kůže, přikryjte dalším pekáčkem nebo alobalem a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny, pak maso obraťte a měkkou napařenou kůži nařízněte jako mřížku na menší čtverečky a posypte zbylým kmínem. Pečte další zhruba 2 hodiny. Jakmile je maso měkké a kůže začne zlátnout, odklopte ho, přelijte šťávou a dopečte dozlatova a křupava. Bůček nechte 10 minut dojít a pak nakrájejte na plátky a podávejte podlité trochou šťávy, nejlépe s pažitkovými bramborami.
- Pažitkové brambory: brambory oloupejte, omyjte a celé zalijte v hrnci vroucí vodou, aby byly jen potopené. Osolte, přidejte kmín a libeček a vařte doměkka, trvá to 15–20 minut. Mezitím opláchněte pažitku a nakrájejte ji najemno. Uvařené brambory slijte, nechte jen krátce vypařit a vyhoďte libeček. K bramborám přidejte lžíci másla a pažitku. Hrnec zakryjte poklicí, brambory protřeste a nechte tak, než je budete podávat. Pak je přesypte do mísy.