Suroviny
- vepřový bůček (s kůží, povrch nakrájený šikmými řezy) 1 kg
- javorový sirup 2 lžíce
- hrubozrnná hořčice 2 lžičky + k podávání
- jablečný ocet 2 lžičky
- rozmarýn (nadrobno nakrájený) 2 lžičky + na ozdobu
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Maso položte kůží navrch na mřížku postavenou v pekáči. Do pekáče vlijte tolik vody, aby sahala těsně pod maso. Kůži bůčku důkladně osolte a sůl vetřete do zářezů. Maso pečte 40 minut, až se začne kůže vypékat.
- Zatímco se maso peče, promíchejte javorový sirup, hořčici, ocet a nakrájený rozmarýn v misce. Teplotu trouby snižte na 200 °C a bůček pečte ještě 1 hodinu 15 minut, případně dolévejte vodu. Kůže se musí dobře vypéct, maso být krásně křehké.
- Nakonec přelijte kůži směsí javorového sirupu a pečte ještě 5 minut, až bude kůrčička zlatohnědá. Nechte stranou 10 minut odpočívat. Pak nakrájejte na plátky a podávejte s hořčicí, ozdobené snítkami rozmarýnu.
Extra křupavý javorový bůček Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD