Suroviny
- vepřový bůček 1,5 kg
- červená cibule (rozkrájená na půlky) 2 ks
- mrkev (oloupaná a nakrájená na půlky) 2 ks
- celer (oloupaný a nakrájený na kusy) 1/4 ks
- česnek 1 palice
- tymián 2 snítky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 220 °C. Na kůži bůčku a v sádle pod ní nařežte velmi ostrým nožem mřížku. Do ní vetřete sůl a maso opepřete. Položte ho do pekáče, podlijte 100 ml vody a vložte do trouby.
- Pečte asi 15 minut a poté snižte teplotu na140 °C. Maso přiklopte a pomalu pečte asi 90 minut. Do pekáče přisypte cibuli, zeleninu a tymián a vše pečte dalších 60 minut.
- Maso vyndejte na prkénko a z pekáče opatrně naběračkou seberte tuk. K zelenině přilijte 1/2 hrnku vody, přiveďte ji k varu a odvařte všechny přípečky. Dál vařte ješte asi 15 minut a poté vše přeceďte přes cedník.
- Tuto omáčku podávejte k nakrájenému masu a jako přílohu zvolte vařené brambory nebo pečivo.
Tipy řezníka Františka Kšány: Požádejte vašeho řezníka, ať vám na bůčku nechá kůži. Pečená křupavá kůžička je totiž vynikající lahůdka. Žebra také neodřezávejte, díky nim je maso chutnější.
Vyzkoušejte také nadívaný bůček s pažitkovým bramborem podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE