Krém:
- smetana ke šlehání 100 ml
- med 1 lžíce
- mléčná čokoláda 250 g
- máslo 150 g
Korpus:
- vejce 5 ks
- krupicový cukr 140 g
- hladká mouka 150 g
- kakao 50 g
- hořká čokoláda 50 g
- máslo 40 g
Na dokončení:
- lískové ořechy 50 g
- čokoládové vejce
Postup přípravy:
- Smetanu svařte s medem, poté odstavte a přidejte čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté nechte při pokojové teplotě vychladnout.
- Bílky vyšlehejte s cukrem na hustý sníh. Postupně přidejte žloutky a znovu vyšlehejte. Po vyšlehání lehce vmíchejte prosátou mouku s kakaem.
- Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Těsto naplňte do dortové formy o velikosti 24 cm a pečte při 160 °C asi 45 minut.
- Po upečení nechte krátce vychladnout ve formě. Mezitím zchlazenou čokoládovou hmotu vyšlehejte a přidejte na kousky nakrájené změklé máslo. Vyšlehejte na hladký krém.
- Po úplném vychladnutí dort prokrojte vodorovně na dva díly. Polovinu krému rozetřete na spodní díl korpusu a zakryjte horním dílem korpusu. Poté potřete celý dort.
- Spodní okraj dortu obalte v nasekaných oříškách. Dort uložte do chladničky, aby ztuhl. Před podáváním ozdobte čokoládovými vajíčky.
Chcete si upéct typicky jarní dort? Pusťte si náš videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Mrkvový dort s ořechy
Nebo si projděte naše další velikonoční recepty: