Těsto
- hladká mouka 300 g
- moučkový cukr 75 g
- mandlová mouka 75 g
- máslo 180 g
- vejce 1 ks
Krém
- smetana ke šlehání (40%) 300 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 100 g
- citronová šťáva 2 lžíce
Dokončení
- sněhové pusinky
- cukrová vajíčka
- tymián (čerstvý)
Postup přípravy
- Mouku s moučkovým cukrem prosejte do mísy. Přidejte mandlovou mouku, změklé máslo, vejce a vypracujte hladké pevné těsto. Těsto uložte alespoň na 60 minut odležet do chladničky.
- Po odležení třetinu těsta rozválejte na plát silný 3 mm a vykrojte tvar vejce o rozměru cca 35 x 20 cm, který přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Postup opakujte a vykrojte další dva korpusy ve tvaru vejce. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
- Po upečení nechte na papíře vychladnout. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem dotuha. Mascarpone smíchejte s cukrem a poté něžně vmíchejte vyšlehanou šlehačku. Ochuťte citronovou šťávou.
- Krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou a na spodní díl nastříkejte ve dvou řadách pusinky krému. Přiklopte druhým dílem korpusu a postup opakujte. Na povrch položte třetí díl korpusu a pusinky krému nastříkejte opět po celém obvodu. Ozdobte sněhovými pusinkami, cukrovými vajíčky a tymiánem.
PRIMA TIP: Zbytek těsta znovu prohněťte, rozválejte a vykrajujte z nich libovolné tvary. Sušenky upečte dozlatova, případně je můžete spojit džemem nebo lískooříškovou pomazánkou jako sušenky.
Vyzkoušejte také mrkvový dort s ořechy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny